Oczy Carycy
Składniki:
Ciasto jasne:
- 6 białek
- 220 g cukru
- 80 ml oleju
- 1 łyżka octu
- 160 g mąki ziemniaczanej
Białka ubić, stopniowo dodać cukier. Następnie dodajemy olej i mieszamy szpatułką, dodajemy ocet i mieszamy ponownie krótko tylko do połączenia. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 jaja
- 90 g cukru
- 80 ml oleju
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Żółtka, jaja i cukier ubić na puszystą masę. Dodać olej i wymieszać szpatułką. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Do formy o wym 25x35 nakładać na środek łyżka raz jasne, raz ciemne ciasto. Na koniec wyrównać do każdego brzegu ciasto i poprzecinać nożem żeby powstały fajne wzory w środku ciasta. Piec w 180 C 35-40 min.
Nasączenie biszkoptu:
- 250 ml wody
- 3 łyżki soku z cytryny ( lub odrobina kwasku cytrynowego)
- 2 łyżeczki cukru
Wszystko wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Krem:
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka mąki
- 200 g masła 82%
200 ml mleka, cukier, cukier waniliowy zagotować. W pozostałym mleku wymieszać budyń i mąkę. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać wystudzony budyń.
Dodatkowo:
- 2 truskawkowe galaretki (rozpuścić w 700 ml gorącej wody)
- 200 g biszkoptów
- 250 ml kawy rozpuszczalnej (z 2 łyżeczek) bez cukru
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietany 30%
- 3 garście orzechów włoskich (do posypania)
Śmietankę podgrzać i dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Lekko przestudzić i wylać na ciasto. Posiekane orzechy włoskie wysypać na polewę równomiernie.
Całość :
Biszkopt przekroić na pół, jeden blat nasączyć. Wyłożyć krem budyniowy, na to biszkopty nasączone w kawie. Galaretkę lekko tężejącą wylać na biszkopty. Wstawić na 15 min do lodówki do całkowitego ścięcia galaretki. Po tym czasie na galaretkę wyłożyć drugi blat biszkoptu i nasączyć. Na ciasto wylać polewę czekoladową i posypać orzechami i gotowe ;)
Tak jak wygląda tak też smakuje . W szczególnosci gdy Marcia piecze
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤️
Usuń