Pyszne trzywarstwowe ciasto, pełne daktyli, kokosu, czekolady i orzechow... Czego chcieć więcej 😉 i do tego zero cukru zwykłego tylko i wylacznie ksylitol!
Ciasto na zimno, może się wydawać trudne i pracochłonne w wykonaniu ale to tylko pozory ;) robi się bardzo szybko i nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych ;) polecam przed rozpoczęciem robienia ciasta dokładnie zapoznać się i przeczytać przepis. A więc do dzieła 😉
Składniki
Warstwa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody kokosowej (wylanej z zastygłego mleka kokosowego z puszki) i wymieszać z
- 2 łyżkami masła orzechowego
Przełóż masę do tortownicy o wym 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 min do lodówki.
Warstwa kokosowa:
- 400 ml gęstego mleczka kokosowego z puszki
- 1 łyżka ksylitolu
- Odrobina zapachu waniliowego
Wyłożyć na masę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki.
Warstwa daktylowa:
- 500g daktyli
- 4 szt suszonych moreli
Daktyle i morele moczyć w gorącej wodzie przez ok 20 min i odsączyć.
- 3 łyżki masła orzechowego dodać do odsączonych owoców i zmiksować blenderem na gładką masę.
- Dodać na koniec 1 szkl orzechów włoskich (delikatnie je rozgnieść w ręku).
Wylać masę na warstwę kokosową.
Wierzch- warstwa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody kokosowej (odlanej z puszki mleczka kokosowego)
Polej nią ciasto i posyp płatkami migdałowymi. Płatki migdałów można wcześniej uprażyć na patelni.
Komentarze
Prześlij komentarz