Guacamole jest to meksykański sos na bazie awokado. Oprócz awokado dodaje się również limonkę i sól, ja dodaję sok z cytryny i też jest wyśmienite. Guacamole jest z nami od zawsze, kiedy tylko uda nam się kupić ładne, dojrzałe awokado od razu robimy z niej pastę na kanapki. Jest pyszna, delikatna, puszysta a zarazem z delikatną pikanterią i ostrością. Sos może mieć wiele zastosowań jako dip do czipsów, dodatek do przystawek czy jako pasta na kanapki.
Guacamole
Składniki:
- 4 dojrzałe awokado
- Sok z całej cytryny lub limonki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szt średniej cebuli czerwonej
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczka roztartego kminku
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 listki świeżej bazyli
Obrane awokado zblendować, dodać sok z cytryny, oliwę i wymieszać. Cebulę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praske, listki bazylii poszatkować oraz kminek rozetrzeć w moździerzu i dodać wszystko do awokado. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz