Przejdź do głównej zawartości

Snickers


Ciasto Snickers jest pysznym i szybkim w przygotowaniu ciastem ;) wygląda wykwintnie i smakuje nieziemsko. Spód wykonany jest z delikatnego, kruchego ciasta, masa tak delikatna i kremowa z mleka w proszku i górna warstwa pełna orzeszków ziemnych pokryta miodem ;) cud, miód i orzeszki. 


Ciasto Snickers

Składniki:

Ciasto kruche:


  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 g masła 82%
  • 2 małe żółtka lub 1 duże 
Wszystko zagnieść na jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć ciasto kruche i zapiec w piekarniku ok 15 min w 180 C. 

Masa:

  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • 250 g masła 82%
  • 1 op mleka w proszku 
Wszystkie składniki podgrzać oprócz mleka w proszku. Mleko w proszku wsypać do miski i dodać do tego rozpuszczone masło z mlekiem i cukrem. Wymieszac. Masa powinna być zwarta ale niezbyt gęsta. 
Wylać masę na spód kruchego ciasta. 

Warstwa orzechowa:

  • 300 g orzechów ziemnych 
  • 1/2 szkl cukru brązowego 
  • 120 g masła 
  • 3 łyżki miodu 
Orzechy posiekać dość drobno. Resztę składników rozpuścić na patelni i dodać orzechy. Wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. 





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Orzechowe daktyLOVE

Pyszne trzywarstwowe ciasto, pełne daktyli, kokosu, czekolady i orzechow... Czego chcieć więcej 😉 i do tego zero cukru zwykłego tylko i wylacznie ksylitol!  Ciasto na zimno, może się wydawać trudne i pracochłonne w wykonaniu ale to tylko pozory ;) robi się bardzo szybko i nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych ;) polecam przed rozpoczęciem robienia ciasta dokładnie zapoznać się i przeczytać przepis. A więc do dzieła 😉 Składniki Warstwa czekoladowa:  100 g gorzkiej czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody kokosowej (wylanej z zastygłego mleka kokosowego z puszki) i wymieszać z 2 łyżkami masła orzechowego Przełóż masę do tortownicy o wym 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 min do lodówki.  Warstwa kokosowa:   400 ml  gęstego mleczka kokosowego z puszki  1 łyżka ksylitolu Odrobina zapachu waniliowego  Wyłożyć na masę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki.  Warstwa daktylowa: 500g daktyli 4 szt suszonych moreli  Dakt...

Bananowiec Fit

Pyszny bananowiec, mega kremowy i delikatny. Od zawsze lubiłam to ciasto, ale kojarzyło mi się z masłem i dużą ilością kalorii, więc postanowiłam je odchudzić. I cóż mogę Wam powiedzieć, wersja fit dla mnie smakuje jeszcze bardziej niż "oryginalny bananowiec". Bananowiec Fit Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g mascarpone 6 czubatych łyżeczek mleka w proszku 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 1 szkl gorącej wody) Wierzch ciasta: 1 galaretka agrestowa (rozpuszczona w 400 ml gorącej wody)  3 jabłka  Dodatkowo: Biszkopty lub herbatniki (można pominąć )  Banany pokroić w plastry, dodać resztę składników oprócz galaretki i zblendować. Lekko tężejącą galaretkę dodać na koniec  do masy,  wymieszać i wylać do  tortownicy o średnicy 18 cm. Następnie ułożyć biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.  Jabłka obrać i pokroić na drobną kostkę, wyłożyć na wierzch ciasta i na to wylać lekko tężejącą galaretkę. Gotowe 😉...