Przejdź do głównej zawartości

Sernik tiramisu z likierem słony karmel


Sernik jest bardzo znanym i tradycyjnym ciastem od wielu, wielu lat. Zazwyczaj jest to ciasto na kruchym spodzie z delikatną masą serową. Bardzo jest lubianym i cenionym ciastem, smakuje dorosłym i jak i najmłodszym pociechom, jednak żeby przełamać troszkę jego tradycyjność postanowiłam zrobić sernik tiramisu z dodatkiem mojego od niedawna ulubionego likieru Krupnik słony karmel. Zrobiłam je pierwszy raz, przetestowałam i jestem w 100% pewna że i Wam posmakuje, tak jak mi i mojej rodzinie. Przygotowanie sernika jest bardzo proste i szybkie. Polecam ;)

Sernik tiramisu

Składniki:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 250 g mascarpone 
  • 1 szkl cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 jajka
  • 180 g biszkoptów okrągłych 
  • 200 ml mocnej kawy 
  • 50 ml likieru Krupnik słony karmel

Kawę zaparzyć i połączyć z likierem. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o wym 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ser, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę, budyń zmiksować na gładką masę żeby składniki się dobrze połączyły. Dodać jajka i ponownie zmiksować. 
Na dno tortownicy wylać 1/3 masy serowej, na to wyłożyć biszkopty maczając w kawie i posypać przez sitko kakao, ponownie na to masa serową (wykładać delikatnie najlepiej łyżką), następnie biszkopty maczając w kawie i posypać kakao i na to reszta masy serowej. Pieczemy ok 35-40 min. 
Po upieczeniu i kiedy ciasto wystygnie można je udekorować. 
 
Wierzch 
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Mascarpone z cukrem zmiksować do połączenia składników i włożyć do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdka i udekorować. Wierzch można posypać kakao lub kawą. 

* Świetnie smakuje kiedy przed podaniem ciasto polejemy delikatnie likierem.






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Orzechowe daktyLOVE

Pyszne trzywarstwowe ciasto, pełne daktyli, kokosu, czekolady i orzechow... Czego chcieć więcej 😉 i do tego zero cukru zwykłego tylko i wylacznie ksylitol!  Ciasto na zimno, może się wydawać trudne i pracochłonne w wykonaniu ale to tylko pozory ;) robi się bardzo szybko i nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych ;) polecam przed rozpoczęciem robienia ciasta dokładnie zapoznać się i przeczytać przepis. A więc do dzieła 😉 Składniki Warstwa czekoladowa:  100 g gorzkiej czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody kokosowej (wylanej z zastygłego mleka kokosowego z puszki) i wymieszać z 2 łyżkami masła orzechowego Przełóż masę do tortownicy o wym 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 min do lodówki.  Warstwa kokosowa:   400 ml  gęstego mleczka kokosowego z puszki  1 łyżka ksylitolu Odrobina zapachu waniliowego  Wyłożyć na masę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki.  Warstwa daktylowa: 500g daktyli 4 szt suszonych moreli  Dakt...