Sernik jest bardzo znanym i tradycyjnym ciastem od wielu, wielu lat. Zazwyczaj jest to ciasto na kruchym spodzie z delikatną masą serową. Bardzo jest lubianym i cenionym ciastem, smakuje dorosłym i jak i najmłodszym pociechom, jednak żeby przełamać troszkę jego tradycyjność postanowiłam zrobić sernik tiramisu z dodatkiem mojego od niedawna ulubionego likieru Krupnik słony karmel. Zrobiłam je pierwszy raz, przetestowałam i jestem w 100% pewna że i Wam posmakuje, tak jak mi i mojej rodzinie. Przygotowanie sernika jest bardzo proste i szybkie. Polecam ;)
Sernik tiramisu
Składniki:
- 1 kg sera w wiaderku
- 250 g mascarpone
- 1 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
- 2 jajka
- 180 g biszkoptów okrągłych
- 200 ml mocnej kawy
- 50 ml likieru Krupnik słony karmel
Kawę zaparzyć i połączyć z likierem. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o wym 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ser, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę, budyń zmiksować na gładką masę żeby składniki się dobrze połączyły. Dodać jajka i ponownie zmiksować.
Na dno tortownicy wylać 1/3 masy serowej, na to wyłożyć biszkopty maczając w kawie i posypać przez sitko kakao, ponownie na to masa serową (wykładać delikatnie najlepiej łyżką), następnie biszkopty maczając w kawie i posypać kakao i na to reszta masy serowej. Pieczemy ok 35-40 min.
Po upieczeniu i kiedy ciasto wystygnie można je udekorować.
Wierzch
Komentarze
Prześlij komentarz