Pączki powstają z ciasta drożdżowego. Składnikami głównymi są żółtka, mleko i masło. Można pączki również piec ale wiadomo że już nie są wtedy takie pyszne. Ja smażę je na głębokim tłuszczu i nadziewam zawszę marmoladą różaną przed usmażeniem. I po wystygnięciu posypuję cukrem pudrem. Są wtedy takie domowe i pyszne.Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek.
Pączki
Składniki:
- 600 g mąki
- 60 g drożdzy
- 250 ml mleka
- 6 zółtek
- 1/2 szkl cukru
- 100 g masła roztopionego
- 1 kieliszek wódki
Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy rozczyn z drożdży i zmiksowane żółtka, chwilę mieszamy, następnie dodajemy alkohol oraz odrobinę roztopionego masła. Zaczynamy wyrabiać ciasto co jakiś czas dolewając odrobinę masła, aż do wykorzystania całości. Ciasto powinno odchodzić od rąk po wyrobieniu. Gotowe wkładamy do miski, owijamy folią i zostawiamy na ok. 1,5 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy kawałki ok. 60 g. lekko spłaszczamy i nakładamy odrobinę marmolady, zlepiamy końce i formujemy kulkę i odkładamy na ok. 20-30 min do napuszenia pod przykryciem. Póżniej smażymy na głębokim tłuszczu, z obu stron na średnim ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz