Przejdź do głównej zawartości

Pączki



Pączki powstają z ciasta drożdżowego. Składnikami głównymi są żółtka, mleko i masło.  Można pączki również piec ale wiadomo że już nie są wtedy takie pyszne. Ja smażę je na głębokim tłuszczu i nadziewam zawszę marmoladą różaną przed usmażeniem. I po wystygnięciu posypuję cukrem pudrem. Są wtedy takie domowe i pyszne.Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek.

Pączki

Składniki:
  • 600 g mąki
  • 60 g drożdzy
  • 250 ml mleka
  • 6 zółtek
  • 1/2 szkl cukru
  • 100 g masła roztopionego
  • 1 kieliszek wódki
Mleko podgrzać do zagotowania. Dodać 2 łyżki przesianej mąki i mieszamy. Do przestygniętego, ale jeszcze ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około 15 min do wyrośnięcia. 

Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy rozczyn z drożdży i zmiksowane żółtka, chwilę mieszamy, następnie dodajemy alkohol oraz odrobinę roztopionego masła. Zaczynamy wyrabiać ciasto co jakiś czas dolewając odrobinę masła, aż do wykorzystania całości. Ciasto powinno odchodzić od rąk  po wyrobieniu. Gotowe wkładamy do miski, owijamy folią i zostawiamy na ok. 1,5 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy kawałki ok. 60 g. lekko spłaszczamy i nakładamy odrobinę marmolady, zlepiamy końce i formujemy kulkę i odkładamy na ok. 20-30 min do napuszenia pod przykryciem. Póżniej smażymy na głębokim tłuszczu, z obu stron na średnim ogniu.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Orzechowe daktyLOVE

Pyszne trzywarstwowe ciasto, pełne daktyli, kokosu, czekolady i orzechow... Czego chcieć więcej 😉 i do tego zero cukru zwykłego tylko i wylacznie ksylitol!  Ciasto na zimno, może się wydawać trudne i pracochłonne w wykonaniu ale to tylko pozory ;) robi się bardzo szybko i nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych ;) polecam przed rozpoczęciem robienia ciasta dokładnie zapoznać się i przeczytać przepis. A więc do dzieła 😉 Składniki Warstwa czekoladowa:  100 g gorzkiej czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody kokosowej (wylanej z zastygłego mleka kokosowego z puszki) i wymieszać z 2 łyżkami masła orzechowego Przełóż masę do tortownicy o wym 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 min do lodówki.  Warstwa kokosowa:   400 ml  gęstego mleczka kokosowego z puszki  1 łyżka ksylitolu Odrobina zapachu waniliowego  Wyłożyć na masę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki.  Warstwa daktylowa: 500g daktyli 4 szt suszonych moreli  Dakt...

Bananowiec Fit

Pyszny bananowiec, mega kremowy i delikatny. Od zawsze lubiłam to ciasto, ale kojarzyło mi się z masłem i dużą ilością kalorii, więc postanowiłam je odchudzić. I cóż mogę Wam powiedzieć, wersja fit dla mnie smakuje jeszcze bardziej niż "oryginalny bananowiec". Bananowiec Fit Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g mascarpone 6 czubatych łyżeczek mleka w proszku 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 1 szkl gorącej wody) Wierzch ciasta: 1 galaretka agrestowa (rozpuszczona w 400 ml gorącej wody)  3 jabłka  Dodatkowo: Biszkopty lub herbatniki (można pominąć )  Banany pokroić w plastry, dodać resztę składników oprócz galaretki i zblendować. Lekko tężejącą galaretkę dodać na koniec  do masy,  wymieszać i wylać do  tortownicy o średnicy 18 cm. Następnie ułożyć biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.  Jabłka obrać i pokroić na drobną kostkę, wyłożyć na wierzch ciasta i na to wylać lekko tężejącą galaretkę. Gotowe 😉...