Przejdź do głównej zawartości

Muffiny chałwowe

Muffiny chałwowe to jedna z wielu słodkości, która króluje bardzo często na słodkim stole który wykonuje.Są bardzo popularne, smak mają obłędny, dla wszystkich miłośników chałwy to raj dla podniebienia :) Muffiny robi się bardzo podobnie do wszystkich tego typu słodkości, jedynym składnikiem wyróżniającym się jest właśnie chałwa. Można ją dodać do ciasta jak i do ubitej śmietanki, którą można udekorować.
Z przepisu wychodzi ok. 24 szt. muffin.
 

Muffiny chałwowe


Składniki:
  • 2 i 1/2 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 1/4 szkl oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sół do smaku
  • 200 g chałwy waniliowej
 Chałwę rozdrabniamy widelcem i dodajemy do suchych składników. Mokre składniki łączymy ze sobą w oddzielnym naczyniu.  Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Foremki na muffiny wypełniamy  do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 min w 200 C. Po upieczeniu studzimy.

Krem do muffin:
  • 100 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g chałwy waniliowej 
Śmietankę ubijamy razem z mascarpone. Po paru minutach dodajemy rozgniecioną widelcem chałwę.Gotowy krem napełnić do worka cukierniczego z tylką "gwiazda" i ozdabiamy każdą muffinkę. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik tiramisu z likierem słony karmel

Sernik jest bardzo znanym i tradycyjnym ciastem od wielu, wielu lat. Zazwyczaj jest to ciasto na kruchym spodzie z delikatną masą serową. Bardzo jest lubianym i cenionym ciastem, smakuje dorosłym i jak i najmłodszym pociechom, jednak żeby przełamać troszkę jego tradycyjność postanowiłam zrobić sernik tiramisu z dodatkiem mojego od niedawna ulubionego likieru Krupnik słony karmel. Zrobiłam je pierwszy raz, przetestowałam i jestem w 100% pewna że i Wam posmakuje, tak jak mi i mojej rodzinie. Przygotowanie sernika jest bardzo proste i szybkie. Polecam ;) Sernik tiramisu Składniki: 1 kg sera w wiaderku 250 g mascarpone  1 szkl cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 2 jajka 180 g biszkoptów okrągłych  200 ml mocnej kawy  50 ml likieru Krupnik słony karmel Kawę zaparzyć i połączyć z likierem. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o wym 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ser, mas...

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Orzechowe daktyLOVE

Pyszne trzywarstwowe ciasto, pełne daktyli, kokosu, czekolady i orzechow... Czego chcieć więcej 😉 i do tego zero cukru zwykłego tylko i wylacznie ksylitol!  Ciasto na zimno, może się wydawać trudne i pracochłonne w wykonaniu ale to tylko pozory ;) robi się bardzo szybko i nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych ;) polecam przed rozpoczęciem robienia ciasta dokładnie zapoznać się i przeczytać przepis. A więc do dzieła 😉 Składniki Warstwa czekoladowa:  100 g gorzkiej czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody kokosowej (wylanej z zastygłego mleka kokosowego z puszki) i wymieszać z 2 łyżkami masła orzechowego Przełóż masę do tortownicy o wym 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 min do lodówki.  Warstwa kokosowa:   400 ml  gęstego mleczka kokosowego z puszki  1 łyżka ksylitolu Odrobina zapachu waniliowego  Wyłożyć na masę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki.  Warstwa daktylowa: 500g daktyli 4 szt suszonych moreli  Dakt...