Muffiny chałwowe to jedna z wielu słodkości, która króluje bardzo często na słodkim stole który wykonuje.Są bardzo popularne, smak mają obłędny, dla wszystkich miłośników chałwy to raj dla podniebienia :) Muffiny robi się bardzo podobnie do wszystkich tego typu słodkości, jedynym składnikiem wyróżniającym się jest właśnie chałwa. Można ją dodać do ciasta jak i do ubitej śmietanki, którą można udekorować.
Z przepisu wychodzi ok. 24 szt. muffin.
Muffiny chałwowe
Składniki:
Foremki na muffiny wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 min w 200 C. Po upieczeniu studzimy.
Krem do muffin:
Z przepisu wychodzi ok. 24 szt. muffin.
Muffiny chałwowe
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl mleka
- 1/4 szkl oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sół do smaku
- 200 g chałwy waniliowej
Foremki na muffiny wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 min w 200 C. Po upieczeniu studzimy.
Krem do muffin:
- 100 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 100 g chałwy waniliowej
Komentarze
Prześlij komentarz