Domowa drożdżówka - zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa.
Drożdżówka z marmoladą i kruszonką
Składniki:
Drożdżówka z marmoladą i kruszonką
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 42 g drożdży
- 100 g cukru
- 1 szkl mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch)
- marmolada
Kruszonka:
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej
Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie na blacie podsypanym mąką, wykładamy ciasto i rozwalkowujeny na prostokąt. Marmoladą smarujemy ciasto cienką warstwę i zwijany jak roladę. Wkładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem, smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy pod przykryciem na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 30 min w 180C na złoty kolor.
Bardzo smaczna bułeczka na stałe zagości w moim domu
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło ❤️
UsuńBardzo smaczna w twoim wykonaniu z marmoladą wieloowocowa . Upieklam z dżemem wiśniowym i też wyszła bardzo dobra .pozdrawiam
Usuń