Kiedy masz w domu nadmiar białek z poprzedniego ciasta - to jest idealne rozwiązanie. Raz, dwa i gotowe :) jest delikatne, wierzch chrupiący, i mnóstwo dobroci w samych środku ciasta. Jest pychotaaa znika w oka mgnieniu. Można je urozmaicić i przełożyć masą budyniową i polać na wierzchu polewą czekoladową ale w wersji naturalnej też jest wyśmienite.
Składniki:
- 10 białek jaj
- 1 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/3 szkl oleju
- aromat śmietankowy
- 1 szkl mąki
- 1/2 szkl maku
- 3/4 szkl wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- garść posiekanych orzechów włoskich
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie wlać olej i aromat śmietankowy. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki, orzechy i rodzynki ( wcześniej sparzyć wrzątkiem i odsączyć ). Suche składniki dodawać stopniowo delikatnie do białek i wymieszać łyżką drewniana lub silikonową. Przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec 45 min w 180C.
Komentarze
Prześlij komentarz