Chlebek z ziołami wywołał szał u moich przybyłych gości:) Jest pyszny! Miękki, super się rwie i znika w mig ze stołu. Jest to świetny dodatek do sałatek czy tez mięsnych dań. Jego zapach i smak ziołowy rozpieszcza nasze zmysły i podniebienie. Jeśli lubisz wszelkie zioła ten chlebek zdecydowanie przypadnie Ci do gustu. Polecam Wam z całego serca!
Chlebek z ziołami
Składniki:
- 600 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyzki oleju
- 125 ml ciepłej przegotowanej wody
- 3/4 szkl ciepłego mleka
- 1 jajko
- ok. 120 g roztopionego masła
- troszkę posiekanej świeżej pietruszki (lub suszonej )
- 3 ząbki czosnku
- troszkę swieżego koperku (lub suszonego)
- troszkę bazylii
Czosnek przecisnąć przez praskę dodać do roztopionego masła i resztę ziół.
Drożdże rozkruszyć w misce, dodać wodę, mleko, 1 łyżkę mąki, cukier - wszystko wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 min.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszankę z drożdży i jajko. Wszystko wymieszać i dodać olej. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Po tym czasie dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt i posmarować na całej powierzchni masłem wcześniej przygotowanym i pociąć wzdłuż na 4-5 pasków. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i wkładamy do formy ok. 22 cm, każdy bok siebie i tak postępujemy z każdą częścią ciasta. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ścierką aby trochę podrosło na ok 15 min. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika i piec 30 min w 180C.
Komentarze
Prześlij komentarz