Przejdź do głównej zawartości

Tort Snickers




Przedstawiam Wam oto i on :) Dla wszystkich miłośników snickersa. Pyszne ciasto bez pieczenia, całe w pysznej skorupce, z mnóstwem orzechów. Delikatna bita śmietana wręcz rozpływa się w ustach dopieszczając nasze podniebienia i oczywiście słynne batoniki snickers.Mmm pycha :)
Tort ten należy zaliczyć do tych bardziej słodszych, więc jeśli lubisz pełnię słodyczy to zdecydowanie musisz go spróbować. Jest prosty w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasu na jego wykonanie, tak więc do dzieła :)



Składniki:
- 150 g orzechów ziemnych solonych
- 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów 
- 1 łyżka cukru pudru
- 300 g czekolady (gorzka, mleczna i biała)
- odrobina aromatu waniliowego 
- 400 g maślanych herbatników
- 200 g masła
- 600 ml śmietany 30%
- 300 g snickersów (batony)

Ciasteczka zmielić blenderem lub potraktować wałkiem ( na proszek). W garnku rozpuścić masło z jednym pokrojonym na kawałki batonem i połączyć ze zmielonymi ciasteczkami. Wylepić dno formy oraz boki  (forma o szer 20 cm) i wstawić do lodówki na 30 min. Orzeszki solone posiekać. W garnku podgrzać 200 ml śmietany, dodać aromat waniliowy, masło orzechowe, jeden pokrojony baton i orzeszki ziemne (2 łyżeczki zostawić do dekoracji). Wszystko razem wymieszać i wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia. 200 ml śmietany podgrzać i dodać dwie czekolady gorzką i białą i trzymać aż do rozpuszczenia. Gdy śmietana zacznie tężeć, wylać na orzechowy spód i wstawić do lodówki. Pozostałe 200 ml śmietany ubić z łyżką cukru pudru i wyłożyć na masę czekoladową.Wierzch udekorować resztą batoników, orzeszkami i roztopiona mleczną czekoladą.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Orzechowe daktyLOVE

Pyszne trzywarstwowe ciasto, pełne daktyli, kokosu, czekolady i orzechow... Czego chcieć więcej 😉 i do tego zero cukru zwykłego tylko i wylacznie ksylitol!  Ciasto na zimno, może się wydawać trudne i pracochłonne w wykonaniu ale to tylko pozory ;) robi się bardzo szybko i nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych ;) polecam przed rozpoczęciem robienia ciasta dokładnie zapoznać się i przeczytać przepis. A więc do dzieła 😉 Składniki Warstwa czekoladowa:  100 g gorzkiej czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody kokosowej (wylanej z zastygłego mleka kokosowego z puszki) i wymieszać z 2 łyżkami masła orzechowego Przełóż masę do tortownicy o wym 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 min do lodówki.  Warstwa kokosowa:   400 ml  gęstego mleczka kokosowego z puszki  1 łyżka ksylitolu Odrobina zapachu waniliowego  Wyłożyć na masę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki.  Warstwa daktylowa: 500g daktyli 4 szt suszonych moreli  Dakt...

Bananowiec Fit

Pyszny bananowiec, mega kremowy i delikatny. Od zawsze lubiłam to ciasto, ale kojarzyło mi się z masłem i dużą ilością kalorii, więc postanowiłam je odchudzić. I cóż mogę Wam powiedzieć, wersja fit dla mnie smakuje jeszcze bardziej niż "oryginalny bananowiec". Bananowiec Fit Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g mascarpone 6 czubatych łyżeczek mleka w proszku 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 1 szkl gorącej wody) Wierzch ciasta: 1 galaretka agrestowa (rozpuszczona w 400 ml gorącej wody)  3 jabłka  Dodatkowo: Biszkopty lub herbatniki (można pominąć )  Banany pokroić w plastry, dodać resztę składników oprócz galaretki i zblendować. Lekko tężejącą galaretkę dodać na koniec  do masy,  wymieszać i wylać do  tortownicy o średnicy 18 cm. Następnie ułożyć biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.  Jabłka obrać i pokroić na drobną kostkę, wyłożyć na wierzch ciasta i na to wylać lekko tężejącą galaretkę. Gotowe 😉...