Przedstawiam Wam oto i on :) Dla wszystkich miłośników snickersa. Pyszne ciasto bez pieczenia, całe w pysznej skorupce, z mnóstwem orzechów. Delikatna bita śmietana wręcz rozpływa się w ustach dopieszczając nasze podniebienia i oczywiście słynne batoniki snickers.Mmm pycha :)
Tort ten należy zaliczyć do tych bardziej słodszych, więc jeśli lubisz pełnię słodyczy to zdecydowanie musisz go spróbować. Jest prosty w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasu na jego wykonanie, tak więc do dzieła :)
Składniki:
- 150 g orzechów ziemnych solonych
- 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 1 łyżka cukru pudru
- 300 g czekolady (gorzka, mleczna i biała)
- odrobina aromatu waniliowego
- 400 g maślanych herbatników
- 200 g masła
- 600 ml śmietany 30%
- 300 g snickersów (batony)
Ciasteczka zmielić blenderem lub potraktować wałkiem ( na proszek). W garnku rozpuścić masło z jednym pokrojonym na kawałki batonem i połączyć ze zmielonymi ciasteczkami. Wylepić dno formy oraz boki (forma o szer 20 cm) i wstawić do lodówki na 30 min. Orzeszki solone posiekać. W garnku podgrzać 200 ml śmietany, dodać aromat waniliowy, masło orzechowe, jeden pokrojony baton i orzeszki ziemne (2 łyżeczki zostawić do dekoracji). Wszystko razem wymieszać i wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia. 200 ml śmietany podgrzać i dodać dwie czekolady gorzką i białą i trzymać aż do rozpuszczenia. Gdy śmietana zacznie tężeć, wylać na orzechowy spód i wstawić do lodówki. Pozostałe 200 ml śmietany ubić z łyżką cukru pudru i wyłożyć na masę czekoladową.Wierzch udekorować resztą batoników, orzeszkami i roztopiona mleczną czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz