Prosty sernik na zimno z borówkami, na spodzie herbatnikowym z nutellą. Lekka warstwa borówkowa i do tego słodki spód z kremem czekoladowym. Pychota!
Sernik jest dwuwarstwowy. Jedna warstwa jest z twarogu z dodatkiem kokosa, natomiast druga warstwa jest z przetartych borówek oraz dodatku świeżych owoców.
Sernik jest delikatny z piankową wręcz warstwą z borówek. Do tego spód słodki czekoladowy.
Ciasto robi się błyskawicznie a do tego przepięknie wygląda po przekrojeniu. Doskonały na letnie spotkania lub uroczyste okazje.
Sernik na zimno z borówkami
Składniki:
- 700 g sera z wiaderka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody)
- 1/2 szkl wiórków kokosowych
- 1/2 szkl borówek + 3/4 szkl borówek na wierzch
- 400 ml śmietany 30%
Spód:
- 180 g herbatników maślanych
- 50 g roztopionego masła
- 4 łyżki nutelli
Herbatniki rozgniatamy na pył. Do herbatników dodajemy roztopione masło oraz nutellę i dokładnie mieszamy. Do formy o wym. 24 x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę z ciasteczek i dociskamy. Wkładamy do lodówki.
Borówki przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 min. Po tym czasie przecieramy przez sitko, zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i zostawiamy do przestudzenia. Ser z wiaderka miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem i zapachem waniliowym. Wlewamy 3/4 żelatyny cały czas miksując do połączenia. Śmietanę miksujemy na gęstą masę. Delikatnie łączymy z serem. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy wiórki koksowe i mieszamy, wylewamy na masę z ciasteczek i wkładamy na chwilę do lodówki. Do drugiej dodajemy przetarte borówki i pozostałą część żelatyny, mieszamy dokładnie. Do masy dodajemy połowę borówek, mieszamy delikatnie i wykładamy na jasną część. Wkładamy do lodówki. Po około 5 -10 min, gdy wierzch już się lekko zetnie obsypujemy pozostałymi borówkami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz