Przejdź do głównej zawartości

Sernik na zimno z borówkami






Prosty sernik na zimno z borówkami, na spodzie herbatnikowym z nutellą. Lekka warstwa borówkowa i do tego słodki spód z kremem czekoladowym. Pychota!

Sernik jest dwuwarstwowy. Jedna warstwa jest z twarogu z dodatkiem kokosa, natomiast druga warstwa jest z przetartych borówek oraz dodatku świeżych owoców.
Sernik jest delikatny z piankową wręcz warstwą z borówek. Do tego spód słodki czekoladowy.
Ciasto robi się błyskawicznie a do tego przepięknie wygląda po przekrojeniu. Doskonały na letnie spotkania lub uroczyste okazje.

 Sernik na zimno z borówkami

Składniki:

- 700 g sera z wiaderka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody)
- 1/2 szkl wiórków kokosowych
- 1/2 szkl borówek + 3/4 szkl borówek na wierzch
- 400 ml śmietany 30%

Spód:

- 180 g herbatników maślanych
- 50 g roztopionego masła
- 4 łyżki nutelli


Herbatniki rozgniatamy na pył. Do herbatników dodajemy roztopione masło oraz nutellę i dokładnie mieszamy. Do formy o wym. 24 x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę z ciasteczek i dociskamy. Wkładamy do lodówki.
 Borówki przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 min. Po tym czasie przecieramy przez sitko, zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i zostawiamy do przestudzenia. Ser z wiaderka miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem i zapachem waniliowym. Wlewamy 3/4 żelatyny cały czas miksując do połączenia. Śmietanę miksujemy na gęstą masę. Delikatnie łączymy z serem. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy wiórki koksowe i mieszamy, wylewamy na masę z ciasteczek i wkładamy na chwilę do lodówki. Do drugiej dodajemy przetarte borówki i pozostałą część żelatyny, mieszamy dokładnie. Do masy dodajemy połowę borówek, mieszamy delikatnie i wykładamy na jasną część. Wkładamy do lodówki. Po około 5 -10 min, gdy wierzch już się lekko zetnie obsypujemy pozostałymi borówkami. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik tiramisu z likierem słony karmel

Sernik jest bardzo znanym i tradycyjnym ciastem od wielu, wielu lat. Zazwyczaj jest to ciasto na kruchym spodzie z delikatną masą serową. Bardzo jest lubianym i cenionym ciastem, smakuje dorosłym i jak i najmłodszym pociechom, jednak żeby przełamać troszkę jego tradycyjność postanowiłam zrobić sernik tiramisu z dodatkiem mojego od niedawna ulubionego likieru Krupnik słony karmel. Zrobiłam je pierwszy raz, przetestowałam i jestem w 100% pewna że i Wam posmakuje, tak jak mi i mojej rodzinie. Przygotowanie sernika jest bardzo proste i szybkie. Polecam ;) Sernik tiramisu Składniki: 1 kg sera w wiaderku 250 g mascarpone  1 szkl cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 2 jajka 180 g biszkoptów okrągłych  200 ml mocnej kawy  50 ml likieru Krupnik słony karmel Kawę zaparzyć i połączyć z likierem. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o wym 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ser, mas...

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Guacamole

 Guacamole jest to meksykański sos  na bazie awokado. Oprócz awokado dodaje się również limonkę i sól, ja dodaję sok z cytryny i też jest wyśmienite. Guacamole jest z nami od zawsze,  kiedy tylko uda nam się kupić ładne, dojrzałe awokado od razu robimy z niej pastę na kanapki. Jest pyszna, delikatna, puszysta a zarazem z delikatną pikanterią i ostrością. Sos może mieć wiele zastosowań jako dip do czipsów, dodatek do przystawek czy jako pasta na kanapki.  Guacamole  Składniki: 4 dojrzałe awokado  Sok z całej cytryny lub limonki  2-3 łyżki oliwy z oliwek  1 szt średniej cebuli czerwonej  Sól  Pieprz  1 łyżeczka roztartego kminku 2 ząbki czosnku 4-5 listki świeżej bazyli Obrane awokado zblendować, dodać sok z cytryny, oliwę i wymieszać. Cebulę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praske, listki bazylii poszatkować oraz kminek rozetrzeć w moździerzu i dodać wszystko do awokado. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.