Przejdź do głównej zawartości

Sernik Królewski






Sernik jest tak popularnym ciastem, że występuje w każdym polskim domu. Zawsze byłam zwolenniczką zwykłego sernika, ale skusiłam się wypróbować innej wersji i powiem Wam że jest niesamowicie kremowy, a warstwa kakaowa wręcz rozpływa się w ustach.
Sernik długo zachowuje świeżość, dlatego można go zrobić dużo wcześniej przed świętami czy planowanymi gośćmi. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Polecam Wam spróbować - na pewno nie będziecie żałować :)

Sernik Królewski

Składniki:

Ciasto kakaowe:
- 5 żółtek
- 1 szkl. cukru
- 300 g masła
- 3 i 1/2 szkl. mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 5 zółtek
- 1 szkl. cukru 
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 250 g masła ( w temp. pokojowej)
- 10 białek

Ciasto kakaowe: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę i masło. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części i jedną część wykładamy na dno dużej blaszki i odstawiamy a resztę ciasta wkładamy do lodówki.

Masa serowa: Masło i cukier ucieramy, później dodajemy stopniowo żółtka a następnie zmielony twaróg lub z wiaderka gotowy (wedle uznania) oraz budynie (proszek) mieszamy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i dodajemy delikatnie do masy serowej. Gotową masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód kakaowy, a następnie resztę ciasta kakaowego  którą wcześniej odłożyliśmy  ścieramy na tartce lub rwiemy na kawałki i kładziemy na wierzch masy serowej i pieczemy w 180 C ok. 1 h 15 min.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik tiramisu z likierem słony karmel

Sernik jest bardzo znanym i tradycyjnym ciastem od wielu, wielu lat. Zazwyczaj jest to ciasto na kruchym spodzie z delikatną masą serową. Bardzo jest lubianym i cenionym ciastem, smakuje dorosłym i jak i najmłodszym pociechom, jednak żeby przełamać troszkę jego tradycyjność postanowiłam zrobić sernik tiramisu z dodatkiem mojego od niedawna ulubionego likieru Krupnik słony karmel. Zrobiłam je pierwszy raz, przetestowałam i jestem w 100% pewna że i Wam posmakuje, tak jak mi i mojej rodzinie. Przygotowanie sernika jest bardzo proste i szybkie. Polecam ;) Sernik tiramisu Składniki: 1 kg sera w wiaderku 250 g mascarpone  1 szkl cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 2 jajka 180 g biszkoptów okrągłych  200 ml mocnej kawy  50 ml likieru Krupnik słony karmel Kawę zaparzyć i połączyć z likierem. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o wym 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ser, mas...

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Orzechowe daktyLOVE

Pyszne trzywarstwowe ciasto, pełne daktyli, kokosu, czekolady i orzechow... Czego chcieć więcej 😉 i do tego zero cukru zwykłego tylko i wylacznie ksylitol!  Ciasto na zimno, może się wydawać trudne i pracochłonne w wykonaniu ale to tylko pozory ;) robi się bardzo szybko i nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych ;) polecam przed rozpoczęciem robienia ciasta dokładnie zapoznać się i przeczytać przepis. A więc do dzieła 😉 Składniki Warstwa czekoladowa:  100 g gorzkiej czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody kokosowej (wylanej z zastygłego mleka kokosowego z puszki) i wymieszać z 2 łyżkami masła orzechowego Przełóż masę do tortownicy o wym 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 min do lodówki.  Warstwa kokosowa:   400 ml  gęstego mleczka kokosowego z puszki  1 łyżka ksylitolu Odrobina zapachu waniliowego  Wyłożyć na masę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki.  Warstwa daktylowa: 500g daktyli 4 szt suszonych moreli  Dakt...