Sernik jest tak popularnym ciastem, że występuje w każdym polskim domu. Zawsze byłam zwolenniczką zwykłego sernika, ale skusiłam się wypróbować innej wersji i powiem Wam że jest niesamowicie kremowy, a warstwa kakaowa wręcz rozpływa się w ustach.
Sernik długo zachowuje świeżość, dlatego można go zrobić dużo wcześniej przed świętami czy planowanymi gośćmi. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Polecam Wam spróbować - na pewno nie będziecie żałować :)
Sernik Królewski
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 5 żółtek
- 1 szkl. cukru
- 300 g masła
- 3 i 1/2 szkl. mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 5 zółtek
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 250 g masła ( w temp. pokojowej)
- 10 białek
Ciasto kakaowe: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę i masło. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części i jedną część wykładamy na dno dużej blaszki i odstawiamy a resztę ciasta wkładamy do lodówki.
Masa serowa: Masło i cukier ucieramy, później dodajemy stopniowo żółtka a następnie zmielony twaróg lub z wiaderka gotowy (wedle uznania) oraz budynie (proszek) mieszamy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i dodajemy delikatnie do masy serowej. Gotową masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód kakaowy, a następnie resztę ciasta kakaowego którą wcześniej odłożyliśmy ścieramy na tartce lub rwiemy na kawałki i kładziemy na wierzch masy serowej i pieczemy w 180 C ok. 1 h 15 min.
Komentarze
Prześlij komentarz