Przejdź do głównej zawartości

Owocowa pokusa





Owocową pokusę skomponowała moja mama. To ona stworzyła taką pyszność:)
Ciasto jest niesamowite w smaku. Spód jest chrupki, czekoladowy. Delikatna, bita śmietana i wierzch pełen owoców i galaretki. Owoce świetnie przełamują słodycz tego ciasta.
Można rożnie sobie dobierać owoce wedle upodobań tak samo jest ze smakiem galaretki.
Często w okresie letnim, wiosennym robimy to ciasto, świetnie ochładza w ciepłe dni. Spokojnie może zastąpić lody :)

Owocowa Pokusa

Składniki:

- 1/2 opakowania sucharów
- 1 opakowanie Nutelli (210 g)
- 700 ml śmietany 30%
- 250 g  mascarpone
- 1/2 szkl cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 gorącej wody)
- dowolne owoce (na wierzch ciasta)
- 1 galaretka (dowolna)

Galaretkę rozpuścić wedle przepisu na opakowaniu.
Suchary przekręcić przez maszynkę i połączyć z nutellą. Wyłożyć do tortownicy (o śr. ok 22 -24 cm) wyłożonej folią aluminiową i wstawić do lodówki. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na najwyższych obrotach i pod koniec ubijania dodać mascarpone. Połączyć delikatnie ubitą śmietanę z chłodną żelatyną i wylać na sucharkowy spód. Ułożyć na wierzch ulubione owoce ( np. borówki, truskawki, maliny najlepiej żeby to były świeże owoce ) i zalać tężejącą galaretką. Wstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Orzechowe daktyLOVE

Pyszne trzywarstwowe ciasto, pełne daktyli, kokosu, czekolady i orzechow... Czego chcieć więcej 😉 i do tego zero cukru zwykłego tylko i wylacznie ksylitol!  Ciasto na zimno, może się wydawać trudne i pracochłonne w wykonaniu ale to tylko pozory ;) robi się bardzo szybko i nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych ;) polecam przed rozpoczęciem robienia ciasta dokładnie zapoznać się i przeczytać przepis. A więc do dzieła 😉 Składniki Warstwa czekoladowa:  100 g gorzkiej czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody kokosowej (wylanej z zastygłego mleka kokosowego z puszki) i wymieszać z 2 łyżkami masła orzechowego Przełóż masę do tortownicy o wym 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 min do lodówki.  Warstwa kokosowa:   400 ml  gęstego mleczka kokosowego z puszki  1 łyżka ksylitolu Odrobina zapachu waniliowego  Wyłożyć na masę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki.  Warstwa daktylowa: 500g daktyli 4 szt suszonych moreli  Dakt...

Bananowiec Fit

Pyszny bananowiec, mega kremowy i delikatny. Od zawsze lubiłam to ciasto, ale kojarzyło mi się z masłem i dużą ilością kalorii, więc postanowiłam je odchudzić. I cóż mogę Wam powiedzieć, wersja fit dla mnie smakuje jeszcze bardziej niż "oryginalny bananowiec". Bananowiec Fit Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g mascarpone 6 czubatych łyżeczek mleka w proszku 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 1 szkl gorącej wody) Wierzch ciasta: 1 galaretka agrestowa (rozpuszczona w 400 ml gorącej wody)  3 jabłka  Dodatkowo: Biszkopty lub herbatniki (można pominąć )  Banany pokroić w plastry, dodać resztę składników oprócz galaretki i zblendować. Lekko tężejącą galaretkę dodać na koniec  do masy,  wymieszać i wylać do  tortownicy o średnicy 18 cm. Następnie ułożyć biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.  Jabłka obrać i pokroić na drobną kostkę, wyłożyć na wierzch ciasta i na to wylać lekko tężejącą galaretkę. Gotowe 😉...