Owocową pokusę skomponowała moja mama. To ona stworzyła taką pyszność:)
Ciasto jest niesamowite w smaku. Spód jest chrupki, czekoladowy. Delikatna, bita śmietana i wierzch pełen owoców i galaretki. Owoce świetnie przełamują słodycz tego ciasta.
Można rożnie sobie dobierać owoce wedle upodobań tak samo jest ze smakiem galaretki.
Często w okresie letnim, wiosennym robimy to ciasto, świetnie ochładza w ciepłe dni. Spokojnie może zastąpić lody :)
Owocowa Pokusa
Składniki:
- 1/2 opakowania sucharów
- 1 opakowanie Nutelli (210 g)
- 700 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 1/2 szkl cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 gorącej wody)
- dowolne owoce (na wierzch ciasta)
- 1 galaretka (dowolna)
Galaretkę rozpuścić wedle przepisu na opakowaniu.
Suchary przekręcić przez maszynkę i połączyć z nutellą. Wyłożyć do tortownicy (o śr. ok 22 -24 cm) wyłożonej folią aluminiową i wstawić do lodówki. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na najwyższych obrotach i pod koniec ubijania dodać mascarpone. Połączyć delikatnie ubitą śmietanę z chłodną żelatyną i wylać na sucharkowy spód. Ułożyć na wierzch ulubione owoce ( np. borówki, truskawki, maliny najlepiej żeby to były świeże owoce ) i zalać tężejącą galaretką. Wstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz