Przejdź do głównej zawartości

O mnie





Mam na imię Marta, uwielbiam piec i gotować, ale to już pewnie wiesz. 

Moje życie jest nierozerwalnie związane z Podlasiem ( miasto Zambrów), tu się urodziłam i wychowałam, kocham to miasto i nie widziałam dla siebie miejsca nigdzie indziej, lecz życie pisze różne scenariusze i wylądowałam gdzie ? w Niemczech! Tutaj mieszkam od półtorej roku ze swoją rodziną.

Ukończyłam studia administracyjne oraz ekonomie. Obecnie jestem na urlopie macierzyńskim. Od roku jestem szczęśliwą żoną i mamą 9-miesięcznej córki Marceli. To wokół niej kręci się cały mój świat. Noce są krótsze, poranki wcześniejsze, dni dużo bardziej intensywniejsze ale serce przepełnioną miłością po brzegi.

Razem z mężem Kacprem uwielbiamy spędzać czas w kuchni i gotować. Kacper jak to przypada na większość mężczyzn jest zwolennikiem dań mięsnych oraz sałatek, ja natomiast od tej strony słodszej:) ale dzięki temu znajdziecie tutaj wszystko czego będziecie potrzebować do przygotowania u siebie w kuchni.

Kocham piec jak i smakować wszystkie słodkości tego świata! Nie bez tego wyjadałam w dzieciństwie mamie wszystkiego co tylko zawierało cukier :)
Moja przygoda blogowa dopiero się zaczyna, ale mam nadzieję że będzie owocna i że będę mogła Cię zainspirować moimi daniami, że będę mogła pomóc Ci w podjęciu  decyzji jakie ciasto upiec dla gości, lub jaki zrobić obiad dla rodziny. Z góry Cie przepraszam jeśli coś będzie niespójne, nieskładne ale dopiero się wszystkiego uczę.

Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przekąski, ciasta, torty wszystko w wersji domowej, z zaplecza mojej małej kuchni.

Zapraszam Was do zaglądania na mojego bloga i dziękuję za zaufanie.

Pozdrawiam serdecznie, Marta Tatko.
Zapraszam do kontaktu: zdrowewypiekimarty@gmail.com

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sernik tiramisu z likierem słony karmel

Sernik jest bardzo znanym i tradycyjnym ciastem od wielu, wielu lat. Zazwyczaj jest to ciasto na kruchym spodzie z delikatną masą serową. Bardzo jest lubianym i cenionym ciastem, smakuje dorosłym i jak i najmłodszym pociechom, jednak żeby przełamać troszkę jego tradycyjność postanowiłam zrobić sernik tiramisu z dodatkiem mojego od niedawna ulubionego likieru Krupnik słony karmel. Zrobiłam je pierwszy raz, przetestowałam i jestem w 100% pewna że i Wam posmakuje, tak jak mi i mojej rodzinie. Przygotowanie sernika jest bardzo proste i szybkie. Polecam ;) Sernik tiramisu Składniki: 1 kg sera w wiaderku 250 g mascarpone  1 szkl cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 2 jajka 180 g biszkoptów okrągłych  200 ml mocnej kawy  50 ml likieru Krupnik słony karmel Kawę zaparzyć i połączyć z likierem. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o wym 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ser, mas...

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Orzechowe daktyLOVE

Pyszne trzywarstwowe ciasto, pełne daktyli, kokosu, czekolady i orzechow... Czego chcieć więcej 😉 i do tego zero cukru zwykłego tylko i wylacznie ksylitol!  Ciasto na zimno, może się wydawać trudne i pracochłonne w wykonaniu ale to tylko pozory ;) robi się bardzo szybko i nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych ;) polecam przed rozpoczęciem robienia ciasta dokładnie zapoznać się i przeczytać przepis. A więc do dzieła 😉 Składniki Warstwa czekoladowa:  100 g gorzkiej czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody kokosowej (wylanej z zastygłego mleka kokosowego z puszki) i wymieszać z 2 łyżkami masła orzechowego Przełóż masę do tortownicy o wym 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 min do lodówki.  Warstwa kokosowa:   400 ml  gęstego mleczka kokosowego z puszki  1 łyżka ksylitolu Odrobina zapachu waniliowego  Wyłożyć na masę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki.  Warstwa daktylowa: 500g daktyli 4 szt suszonych moreli  Dakt...