Murzynek to ciasto które pamięta czasy jeszcze naszych babć. Jest bardzo popularnym ciastem i zawsze będzie mi przypominać czasy dzieciństwa i ten zapach który roznosił się po całym domu.
Z racji tego ze dbamy o ograniczenie cukrów w naszej diecie, postanowiłam zwykłego murzynka zamienić w wersję zdrowszą i udało się! Jest tak samo pyszne, tak samo słodkie a zdrowe :) nigdy bym nie pomyślała że polewa na ciasto również może być zdrowa, tak więc nawet będąc na diecie nie trzeba rezygnować z przyjemności.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szkl cukru erytrol
- 1 szkl mąki kokosowej
- 1 szkl mąki kukurydzianej
- 3 łyżki kakao
- 0,5 szkl oleju
- 1 szkl mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub aronii
- płatki migdałowe na wierzch
Jajka ubić z cukrem na puch. Suche składniki przesiać i wymieszać. Następnie dodać do jajek suche składniki naprzemian z olejem i mlekiem. Dżem dodać do masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz rodzynki. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 min w 180 C.
Komentarze
Prześlij komentarz