Przejdź do głównej zawartości

Murzynek Fit


Murzynek to ciasto które pamięta czasy jeszcze naszych babć. Jest bardzo popularnym ciastem  i zawsze będzie mi przypominać czasy dzieciństwa i ten zapach który roznosił się po całym domu.
Z racji tego ze dbamy o ograniczenie cukrów w naszej diecie, postanowiłam zwykłego murzynka zamienić w wersję zdrowszą i udało się! Jest tak samo pyszne, tak samo słodkie a zdrowe :) nigdy bym nie pomyślała że polewa na ciasto również może być zdrowa, tak więc nawet będąc na diecie nie trzeba rezygnować z przyjemności.


Składniki:

- 2 jajka
- 1 szkl cukru erytrol
- 1 szkl mąki kokosowej
- 1 szkl mąki kukurydzianej
- 3 łyżki kakao
- 0,5 szkl oleju
- 1 szkl mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub aronii
- płatki migdałowe na wierzch


Jajka ubić z cukrem na puch. Suche składniki przesiać i wymieszać. Następnie dodać do jajek suche składniki naprzemian z olejem i mlekiem. Dżem dodać do masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz rodzynki. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 50 min w 180 C.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Orzechowe daktyLOVE

Pyszne trzywarstwowe ciasto, pełne daktyli, kokosu, czekolady i orzechow... Czego chcieć więcej 😉 i do tego zero cukru zwykłego tylko i wylacznie ksylitol!  Ciasto na zimno, może się wydawać trudne i pracochłonne w wykonaniu ale to tylko pozory ;) robi się bardzo szybko i nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych ;) polecam przed rozpoczęciem robienia ciasta dokładnie zapoznać się i przeczytać przepis. A więc do dzieła 😉 Składniki Warstwa czekoladowa:  100 g gorzkiej czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody kokosowej (wylanej z zastygłego mleka kokosowego z puszki) i wymieszać z 2 łyżkami masła orzechowego Przełóż masę do tortownicy o wym 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 min do lodówki.  Warstwa kokosowa:   400 ml  gęstego mleczka kokosowego z puszki  1 łyżka ksylitolu Odrobina zapachu waniliowego  Wyłożyć na masę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki.  Warstwa daktylowa: 500g daktyli 4 szt suszonych moreli  Dakt...

Bananowiec Fit

Pyszny bananowiec, mega kremowy i delikatny. Od zawsze lubiłam to ciasto, ale kojarzyło mi się z masłem i dużą ilością kalorii, więc postanowiłam je odchudzić. I cóż mogę Wam powiedzieć, wersja fit dla mnie smakuje jeszcze bardziej niż "oryginalny bananowiec". Bananowiec Fit Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g mascarpone 6 czubatych łyżeczek mleka w proszku 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 1 szkl gorącej wody) Wierzch ciasta: 1 galaretka agrestowa (rozpuszczona w 400 ml gorącej wody)  3 jabłka  Dodatkowo: Biszkopty lub herbatniki (można pominąć )  Banany pokroić w plastry, dodać resztę składników oprócz galaretki i zblendować. Lekko tężejącą galaretkę dodać na koniec  do masy,  wymieszać i wylać do  tortownicy o średnicy 18 cm. Następnie ułożyć biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.  Jabłka obrać i pokroić na drobną kostkę, wyłożyć na wierzch ciasta i na to wylać lekko tężejącą galaretkę. Gotowe 😉...