Ciasto marchewkowe z truskawkami i lekkim kremem śmietankowym. O smaku korzennym w pięknym kolorze i z delikatnym kremem, prosty przepis z dodatkiem marchewki.
Ciasto po dodaniu cynamonu i marchewki ma taki intensywny kolor pomarańczowo-brązowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt ciężkie z cudownym aromatem cynamonu, którego czuć w całym mieszkaniu podczas pieczenia.
Marchewki w cieście nawet nie poczujesz, bo ściera ją się na małych oczkach, więc super wkomponuje się w ciasto i jest niewyczuwalne.
Krem śmietankowy zagęściłam galaretką o smaku cytrynowym, ale możesz również użyć innej taka jaką lubisz.
Truskawki świetnie ożywiają ciasto i sprawiają, że jest jeszcze smaczniejsze i ciekawsze w smaku.
Ciasto poleca się do herbatki :)
Składniki:
- 1 szkl startej marchewki na małych oczkach
- 1 szkl mąki
- 3 jajka
- 0,5 szkl oleju
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (brązowego)
- 1/4 szklanki cukru białego
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa - rozpuścić w 200 ml gorącej wody
- 200-250 g truskawek
Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i cynamonem. Jajka miksujemy z cukrem białym i brązowym, następnie naprzemiennie dodajemy olej oraz przesiane suche składniki. Na koniec dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić a następnie ściąć lekko wierzch i przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy na gęsty krem razem z cukrem pudrem, następnie delikatnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę. 3/4 kremu wykładamy na jeden blat ciasta, przykrywamy drugim i wykładamy pozostałą część kremu. Na krem układamy pokrojone w większą kostkę truskawki i obsypujemy wierzch (wcześniej ściętym ciastem). Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz