Przejdź do głównej zawartości

Marchewkowe z truskawkami




Ciasto marchewkowe z truskawkami i lekkim kremem śmietankowym. O smaku korzennym w  pięknym kolorze i z delikatnym kremem, prosty przepis z dodatkiem marchewki.
Ciasto po dodaniu cynamonu i marchewki ma taki intensywny kolor pomarańczowo-brązowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt ciężkie z cudownym aromatem cynamonu, którego czuć w całym mieszkaniu podczas pieczenia.
Marchewki w cieście nawet nie poczujesz, bo ściera ją się na małych oczkach, więc super wkomponuje się w ciasto i jest niewyczuwalne.
Krem śmietankowy zagęściłam galaretką o smaku cytrynowym, ale możesz również użyć innej taka jaką lubisz.
Truskawki świetnie ożywiają ciasto i sprawiają, że jest jeszcze smaczniejsze i ciekawsze w smaku.
Ciasto poleca się do herbatki :)

Składniki:
- 1 szkl startej marchewki na małych oczkach
- 1 szkl mąki
- 3 jajka
- 0,5 szkl oleju
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (brązowego)
- 1/4 szklanki cukru białego
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa - rozpuścić w 200 ml gorącej wody
- 200-250 g truskawek


Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i cynamonem. Jajka miksujemy z cukrem białym i brązowym, następnie naprzemiennie dodajemy olej oraz przesiane suche składniki. Na koniec dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić a następnie ściąć lekko wierzch i przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy na gęsty krem razem z cukrem pudrem, następnie delikatnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę. 3/4 kremu wykładamy na jeden blat ciasta, przykrywamy drugim i wykładamy pozostałą część kremu. Na krem układamy pokrojone w większą kostkę truskawki i obsypujemy wierzch (wcześniej ściętym ciastem). Wkładamy do lodówki na kilka godzin.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik tiramisu z likierem słony karmel

Sernik jest bardzo znanym i tradycyjnym ciastem od wielu, wielu lat. Zazwyczaj jest to ciasto na kruchym spodzie z delikatną masą serową. Bardzo jest lubianym i cenionym ciastem, smakuje dorosłym i jak i najmłodszym pociechom, jednak żeby przełamać troszkę jego tradycyjność postanowiłam zrobić sernik tiramisu z dodatkiem mojego od niedawna ulubionego likieru Krupnik słony karmel. Zrobiłam je pierwszy raz, przetestowałam i jestem w 100% pewna że i Wam posmakuje, tak jak mi i mojej rodzinie. Przygotowanie sernika jest bardzo proste i szybkie. Polecam ;) Sernik tiramisu Składniki: 1 kg sera w wiaderku 250 g mascarpone  1 szkl cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 2 jajka 180 g biszkoptów okrągłych  200 ml mocnej kawy  50 ml likieru Krupnik słony karmel Kawę zaparzyć i połączyć z likierem. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o wym 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ser, mas...

Zebra

Ciasto zebra- jest z rodzaju ciast biszkoptowych. Jest zwykłym, lecz zarazem smacznym ciastem idealnym do kawki. Połączenie ciasta jasnego z kakaowym tworzy niesamowicie piękne wzory którymi można się fajnie bawić i tworzyć swoje dzieła ;) Ciasto wymaga trochę czasu, ale jego wygląd i smak nam to wynagrodzi ;)  Składniki: 3 szkl mąki + 2 łyżki  5 jaj ( białka i żółtka oddzielnie )  1 szkl wody gazowanej  1 szkl oleju  3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl cukru 2 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie lśniąca i sztywna. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami naprzemiennie z wodą i olejem do masy używając przy tym drewnianej łyżki lub szpatułki tylko do połączenia składników żeby masa nam nie opadła. Później dzielimy masę na pół i do jednej dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Do tortownicy o wym 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia ...

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...