Przejdź do głównej zawartości

Marchewkowe z truskawkami




Ciasto marchewkowe z truskawkami i lekkim kremem śmietankowym. O smaku korzennym w  pięknym kolorze i z delikatnym kremem, prosty przepis z dodatkiem marchewki.
Ciasto po dodaniu cynamonu i marchewki ma taki intensywny kolor pomarańczowo-brązowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt ciężkie z cudownym aromatem cynamonu, którego czuć w całym mieszkaniu podczas pieczenia.
Marchewki w cieście nawet nie poczujesz, bo ściera ją się na małych oczkach, więc super wkomponuje się w ciasto i jest niewyczuwalne.
Krem śmietankowy zagęściłam galaretką o smaku cytrynowym, ale możesz również użyć innej taka jaką lubisz.
Truskawki świetnie ożywiają ciasto i sprawiają, że jest jeszcze smaczniejsze i ciekawsze w smaku.
Ciasto poleca się do herbatki :)

Składniki:
- 1 szkl startej marchewki na małych oczkach
- 1 szkl mąki
- 3 jajka
- 0,5 szkl oleju
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (brązowego)
- 1/4 szklanki cukru białego
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa - rozpuścić w 200 ml gorącej wody
- 200-250 g truskawek


Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i cynamonem. Jajka miksujemy z cukrem białym i brązowym, następnie naprzemiennie dodajemy olej oraz przesiane suche składniki. Na koniec dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić a następnie ściąć lekko wierzch i przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy na gęsty krem razem z cukrem pudrem, następnie delikatnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę. 3/4 kremu wykładamy na jeden blat ciasta, przykrywamy drugim i wykładamy pozostałą część kremu. Na krem układamy pokrojone w większą kostkę truskawki i obsypujemy wierzch (wcześniej ściętym ciastem). Wkładamy do lodówki na kilka godzin.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik tiramisu z likierem słony karmel

Sernik jest bardzo znanym i tradycyjnym ciastem od wielu, wielu lat. Zazwyczaj jest to ciasto na kruchym spodzie z delikatną masą serową. Bardzo jest lubianym i cenionym ciastem, smakuje dorosłym i jak i najmłodszym pociechom, jednak żeby przełamać troszkę jego tradycyjność postanowiłam zrobić sernik tiramisu z dodatkiem mojego od niedawna ulubionego likieru Krupnik słony karmel. Zrobiłam je pierwszy raz, przetestowałam i jestem w 100% pewna że i Wam posmakuje, tak jak mi i mojej rodzinie. Przygotowanie sernika jest bardzo proste i szybkie. Polecam ;) Sernik tiramisu Składniki: 1 kg sera w wiaderku 250 g mascarpone  1 szkl cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 2 jajka 180 g biszkoptów okrągłych  200 ml mocnej kawy  50 ml likieru Krupnik słony karmel Kawę zaparzyć i połączyć z likierem. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o wym 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ser, mas...

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Guacamole

 Guacamole jest to meksykański sos  na bazie awokado. Oprócz awokado dodaje się również limonkę i sól, ja dodaję sok z cytryny i też jest wyśmienite. Guacamole jest z nami od zawsze,  kiedy tylko uda nam się kupić ładne, dojrzałe awokado od razu robimy z niej pastę na kanapki. Jest pyszna, delikatna, puszysta a zarazem z delikatną pikanterią i ostrością. Sos może mieć wiele zastosowań jako dip do czipsów, dodatek do przystawek czy jako pasta na kanapki.  Guacamole  Składniki: 4 dojrzałe awokado  Sok z całej cytryny lub limonki  2-3 łyżki oliwy z oliwek  1 szt średniej cebuli czerwonej  Sól  Pieprz  1 łyżeczka roztartego kminku 2 ząbki czosnku 4-5 listki świeżej bazyli Obrane awokado zblendować, dodać sok z cytryny, oliwę i wymieszać. Cebulę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praske, listki bazylii poszatkować oraz kminek rozetrzeć w moździerzu i dodać wszystko do awokado. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.