Jogurtowiec to bardzo popularne ciasto. Przepisów na niego jest mnóstwo i fajne jest to, że można przekształcać go jak się tylko chce i jeśli uwielbiasz te ciasto nie musisz z niego rezygnować z racji kalorii, można zrobić go tak, że będzie mało kaloryczne a pyszne. Idealnie pasuje na ciepłe dni, dzieci też je uwielbiają. Przygotowuje je się bardzo szybko. Owoce możesz dać jakie tylko lubisz, smak galaretek również.
Składniki:
Warstwa zielona
- 1 galaretka agrestowa
- 300 ml jogurtu naturalnego greckiego
Warstwa różowa:
- 1 galaretka truskawkowa
- 300 mlo jogurtu naturalnego greckiego
Dodatkowo:
-1 galaretka cytrynowa
- owoce wedle uznania ( u mnie są banany, borówki)
Tortownicę o wym 22 -24 cm wykładamy folią aluminiową lub spożywczą. Na dno można wyłożyć biszkopty (ja to pominęłam). Rozpuszczamy galaretkę i lekko tężejącą mieszamy łyżką dokładnie z jogurtem i wylewamy na spód tortownicy i wstawiamy do lodówki do pełnego stężenia. Z następną warstwą postępujemy tak samo. Na wierzch układamy ulubione owoce i wylewamy lekko tężejącą galaretkę.
Komentarze
Prześlij komentarz