Dla wszystkich miłośników szpinaku - zdrowe, słodkie i mięciutkie ciasto.
Nigdy wcześniej bym nie pomyślała że tak może smakować to ciasto, a zaznaczę że nie przepadam za szpinakiem i kiedy miałam coś zjeść z dodatkiem szpinaku od razu rezygnowałam.
Lekki, kruchy i mięciutki biszkopt połączony ze szpinakiem, do tego bita śmietana, oraz najpyszniejszy środek, czyli truskawki w galaretce. Jest bardzo efektowne, można nim spokojnie zastąpić tort na jakąś ważną okazję lub jako ciasto do niedzielnej kawki czy kiedy spodziewamy się gości.
Składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 1 szkl cukru
- 2 szkl mąki krupczatki
- 3/4 szkl oleju
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mrożonego szpinaku (rozmrozić i odcisnąć z wody)
Warstwa truskawkowa:
- 350 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe (rozpuścić w 600 ml gorącej wody)
Krem śmietankowy:
- 600 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody)
Jajka miksujemy z cukrem, następnie niewielkim strumieniem wlewamy olej cały czas miksując na wolnych obrotach. Stopniowo dodajemy suche składniki w niewielkich ilościach. Na koniec łączymy ze szpinakiem. Formę o wym 24x24 wykładamy papierem do pieczenia i na to wylewamy masę. Pieczemy ok 40 min w 180C.
Po upieczeniu przestudzić, ściąć górę, rozkruszyć i odłożyć na bok. Ciasto przekroić na pół.
Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno. Do przestygniętej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy i wlewamy do miski ze śmietaną. Mieszamy tylko do połączenia.
Lekko tężejącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi na większą kostkę truskawkami.
Na spód jednego blatu wykładamy połowę ubitej śmietany, na to kładziemy galaretkę z truskawkami i ponownie bitą śmietanę (zostawiamy ze 2 łyżki śmietany na wierzch ciasta) i przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy pozostałą bitą śmietaną i sypiemy wcześniej odłożonym rozkruszonym ciastem. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz