Przejdź do głównej zawartości

Ciasto szpinakowe







Dla wszystkich miłośników szpinaku - zdrowe, słodkie i mięciutkie ciasto.
 Nigdy wcześniej bym nie pomyślała że tak może smakować to ciasto, a zaznaczę że nie przepadam za szpinakiem i kiedy miałam coś zjeść z dodatkiem szpinaku od razu rezygnowałam. 
Lekki, kruchy i mięciutki biszkopt połączony ze szpinakiem, do tego bita śmietana, oraz najpyszniejszy środek, czyli truskawki w galaretce. Jest bardzo efektowne, można nim spokojnie zastąpić tort na jakąś ważną okazję lub jako ciasto do niedzielnej kawki czy kiedy spodziewamy się gości.

Składniki

Ciasto:
- 3 jajka
- 1 szkl cukru
- 2 szkl mąki krupczatki
- 3/4 szkl oleju
-  2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mrożonego szpinaku (rozmrozić i odcisnąć z wody)

Warstwa truskawkowa:
- 350 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe (rozpuścić w 600 ml gorącej wody)

Krem śmietankowy:
- 600 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody)

Jajka miksujemy z cukrem, następnie niewielkim strumieniem wlewamy olej cały czas miksując na wolnych obrotach. Stopniowo dodajemy suche składniki w niewielkich ilościach. Na koniec łączymy ze szpinakiem. Formę o wym 24x24 wykładamy papierem do pieczenia i na to wylewamy masę. Pieczemy ok 40 min w 180C.
Po upieczeniu przestudzić, ściąć górę, rozkruszyć i odłożyć na bok. Ciasto przekroić na pół.

Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno. Do przestygniętej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy i wlewamy do miski ze śmietaną. Mieszamy tylko do połączenia.

Lekko tężejącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi na większą kostkę truskawkami.

Na spód jednego blatu wykładamy połowę ubitej śmietany, na to kładziemy galaretkę z truskawkami i ponownie bitą śmietanę (zostawiamy ze 2 łyżki śmietany na wierzch ciasta) i przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy pozostałą bitą śmietaną i sypiemy wcześniej odłożonym rozkruszonym ciastem. Gotowe!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik tiramisu z likierem słony karmel

Sernik jest bardzo znanym i tradycyjnym ciastem od wielu, wielu lat. Zazwyczaj jest to ciasto na kruchym spodzie z delikatną masą serową. Bardzo jest lubianym i cenionym ciastem, smakuje dorosłym i jak i najmłodszym pociechom, jednak żeby przełamać troszkę jego tradycyjność postanowiłam zrobić sernik tiramisu z dodatkiem mojego od niedawna ulubionego likieru Krupnik słony karmel. Zrobiłam je pierwszy raz, przetestowałam i jestem w 100% pewna że i Wam posmakuje, tak jak mi i mojej rodzinie. Przygotowanie sernika jest bardzo proste i szybkie. Polecam ;) Sernik tiramisu Składniki: 1 kg sera w wiaderku 250 g mascarpone  1 szkl cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 2 jajka 180 g biszkoptów okrągłych  200 ml mocnej kawy  50 ml likieru Krupnik słony karmel Kawę zaparzyć i połączyć z likierem. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o wym 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ser, mas...

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Guacamole

 Guacamole jest to meksykański sos  na bazie awokado. Oprócz awokado dodaje się również limonkę i sól, ja dodaję sok z cytryny i też jest wyśmienite. Guacamole jest z nami od zawsze,  kiedy tylko uda nam się kupić ładne, dojrzałe awokado od razu robimy z niej pastę na kanapki. Jest pyszna, delikatna, puszysta a zarazem z delikatną pikanterią i ostrością. Sos może mieć wiele zastosowań jako dip do czipsów, dodatek do przystawek czy jako pasta na kanapki.  Guacamole  Składniki: 4 dojrzałe awokado  Sok z całej cytryny lub limonki  2-3 łyżki oliwy z oliwek  1 szt średniej cebuli czerwonej  Sól  Pieprz  1 łyżeczka roztartego kminku 2 ząbki czosnku 4-5 listki świeżej bazyli Obrane awokado zblendować, dodać sok z cytryny, oliwę i wymieszać. Cebulę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praske, listki bazylii poszatkować oraz kminek rozetrzeć w moździerzu i dodać wszystko do awokado. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.