Pijak to wielowarstwowe ciasto składające się z ciasta makowo- kokosowego i przełożone masą budyniową. Górna warstwa to biszkopty nasączone alkoholem i zalane polewą czekoladową. Ciasto jest bogate, smaczne i alkoholowe.
Idealne na święta i spotkania rodzinne.
Pijak
Składniki:
Ciasto makowo-kokosowe
- 10 białek
- 200 g maku
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyzki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g dobrego masła ( 82% tłuszczu)
Dodatkowo
- biszkopty (1 opakowanie)
- alkohol do nasączenia +woda
- polewa czekoladowa (gotowe opakowanie lub czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej)
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy szpatułki mieszamy.
Pieczemy przez ok 30 min w 180 stopniach.
Po przestygnięciu przekrawamy na pół.
Masa: Z mleka odlewamy 3/4 szkl, resztę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Odłożone mleko mieszamy z żółtkami, budyniem oraz mąkami. Po zrobieniu budyniu zostawiamy do przestygnięcia. Później miksujemy masło na puch i stopniowo dodajemy budyń.
Biszkopty makowe nasączamy delikatnie alkoholem połączonym z wodą i przekładamy masą budyniową. Górna warstwę smarujemy delikatnie masą żeby biszkopty lepiej się trzymały i nasączamy je również alkoholem i polewamy polewą i gotowe :)
Oczywiście przed skosztowaniem najlepiej jest schłodzić parę godzin w lodówce :)
Komentarze
Prześlij komentarz