Przejdź do głównej zawartości

Ciasto Pijak




Pijak to wielowarstwowe ciasto składające się z ciasta makowo- kokosowego i przełożone masą budyniową. Górna warstwa to biszkopty nasączone alkoholem i zalane polewą czekoladową. Ciasto jest bogate, smaczne i alkoholowe.
Idealne na święta i spotkania rodzinne.

Pijak

Składniki:

Ciasto makowo-kokosowe
- 10 białek
- 200 g maku
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa 
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyzki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g dobrego masła ( 82% tłuszczu)

Dodatkowo
- biszkopty (1 opakowanie)
- alkohol do nasączenia +woda
- polewa czekoladowa (gotowe opakowanie lub czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej)


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy szpatułki mieszamy.
Pieczemy przez ok 30 min w 180 stopniach.
Po przestygnięciu przekrawamy na pół.

Masa: Z mleka odlewamy 3/4 szkl, resztę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Odłożone mleko mieszamy z żółtkami, budyniem oraz mąkami. Po zrobieniu budyniu zostawiamy do przestygnięcia. Później miksujemy masło na puch i stopniowo dodajemy budyń.

Biszkopty makowe nasączamy delikatnie alkoholem połączonym z wodą i przekładamy masą budyniową. Górna warstwę smarujemy delikatnie masą żeby biszkopty lepiej się trzymały i nasączamy je również alkoholem i polewamy polewą i gotowe :)
Oczywiście przed skosztowaniem najlepiej jest schłodzić parę godzin w lodówce :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik tiramisu z likierem słony karmel

Sernik jest bardzo znanym i tradycyjnym ciastem od wielu, wielu lat. Zazwyczaj jest to ciasto na kruchym spodzie z delikatną masą serową. Bardzo jest lubianym i cenionym ciastem, smakuje dorosłym i jak i najmłodszym pociechom, jednak żeby przełamać troszkę jego tradycyjność postanowiłam zrobić sernik tiramisu z dodatkiem mojego od niedawna ulubionego likieru Krupnik słony karmel. Zrobiłam je pierwszy raz, przetestowałam i jestem w 100% pewna że i Wam posmakuje, tak jak mi i mojej rodzinie. Przygotowanie sernika jest bardzo proste i szybkie. Polecam ;) Sernik tiramisu Składniki: 1 kg sera w wiaderku 250 g mascarpone  1 szkl cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 2 jajka 180 g biszkoptów okrągłych  200 ml mocnej kawy  50 ml likieru Krupnik słony karmel Kawę zaparzyć i połączyć z likierem. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o wym 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ser, mas...

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Guacamole

 Guacamole jest to meksykański sos  na bazie awokado. Oprócz awokado dodaje się również limonkę i sól, ja dodaję sok z cytryny i też jest wyśmienite. Guacamole jest z nami od zawsze,  kiedy tylko uda nam się kupić ładne, dojrzałe awokado od razu robimy z niej pastę na kanapki. Jest pyszna, delikatna, puszysta a zarazem z delikatną pikanterią i ostrością. Sos może mieć wiele zastosowań jako dip do czipsów, dodatek do przystawek czy jako pasta na kanapki.  Guacamole  Składniki: 4 dojrzałe awokado  Sok z całej cytryny lub limonki  2-3 łyżki oliwy z oliwek  1 szt średniej cebuli czerwonej  Sól  Pieprz  1 łyżeczka roztartego kminku 2 ząbki czosnku 4-5 listki świeżej bazyli Obrane awokado zblendować, dodać sok z cytryny, oliwę i wymieszać. Cebulę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praske, listki bazylii poszatkować oraz kminek rozetrzeć w moździerzu i dodać wszystko do awokado. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.