Przejdź do głównej zawartości

Ciasto orzechowo-miodowe



To ciasto jest obłędne, jeśli uwielbiasz orzechy musisz je spróbować, a na pewno będziesz do niego wracać nie raz. Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta u teściów mojej siostry i co ? I wpadłam po uszy ;)

Delikatne kruche placki, przełożone aksamitnym kremem budyniowym, który wykonasz sama bez zastosowania gotowego budyniu w proszku oraz chrupiąca warstwa pełna orzechów włoskich połączona z miodem- pełna rozkosz dla podniebienia.


Orzechowiec

Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g miodu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2-3 łyżki smalcu

Warstwa orzechowa:
- 250 g orzechów
- 100 g cukru
- 120 g margaryny
- 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki pogrzać na patelni do połączenia przez ok 3-5 min

Masa budyniowa:
- 2 szkl mleka
- 4 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki
- 200 g masła

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść aż będzie odchodzić od rąk i podzielić na 3 równe części. W dużej blaszce o wymiarach 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, upiec 2 placki. Na 3 placek wyłożyć warstwę orzechowa i piec w 180 ° C przez ok. 15-20 min do zarumienienia.
Masa budyniowa: 1 szkl mleka zagotować, a resztę składników połączyć i dodać do gotującego się mleka. Powstały budyń, odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i dodawać stopniowo budyń. Na jeden placek położyć połowę masę, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masę, na wierzch położyć placek z warstwą orzechowa (orzechami do góry) i gotowe !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Orzechowe daktyLOVE

Pyszne trzywarstwowe ciasto, pełne daktyli, kokosu, czekolady i orzechow... Czego chcieć więcej 😉 i do tego zero cukru zwykłego tylko i wylacznie ksylitol!  Ciasto na zimno, może się wydawać trudne i pracochłonne w wykonaniu ale to tylko pozory ;) robi się bardzo szybko i nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych ;) polecam przed rozpoczęciem robienia ciasta dokładnie zapoznać się i przeczytać przepis. A więc do dzieła 😉 Składniki Warstwa czekoladowa:  100 g gorzkiej czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody kokosowej (wylanej z zastygłego mleka kokosowego z puszki) i wymieszać z 2 łyżkami masła orzechowego Przełóż masę do tortownicy o wym 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 min do lodówki.  Warstwa kokosowa:   400 ml  gęstego mleczka kokosowego z puszki  1 łyżka ksylitolu Odrobina zapachu waniliowego  Wyłożyć na masę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki.  Warstwa daktylowa: 500g daktyli 4 szt suszonych moreli  Dakt...

Bananowiec Fit

Pyszny bananowiec, mega kremowy i delikatny. Od zawsze lubiłam to ciasto, ale kojarzyło mi się z masłem i dużą ilością kalorii, więc postanowiłam je odchudzić. I cóż mogę Wam powiedzieć, wersja fit dla mnie smakuje jeszcze bardziej niż "oryginalny bananowiec". Bananowiec Fit Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g mascarpone 6 czubatych łyżeczek mleka w proszku 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 1 szkl gorącej wody) Wierzch ciasta: 1 galaretka agrestowa (rozpuszczona w 400 ml gorącej wody)  3 jabłka  Dodatkowo: Biszkopty lub herbatniki (można pominąć )  Banany pokroić w plastry, dodać resztę składników oprócz galaretki i zblendować. Lekko tężejącą galaretkę dodać na koniec  do masy,  wymieszać i wylać do  tortownicy o średnicy 18 cm. Następnie ułożyć biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.  Jabłka obrać i pokroić na drobną kostkę, wyłożyć na wierzch ciasta i na to wylać lekko tężejącą galaretkę. Gotowe 😉...