To ciasto jest obłędne, jeśli uwielbiasz orzechy musisz je spróbować, a na pewno będziesz do niego wracać nie raz. Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta u teściów mojej siostry i co ? I wpadłam po uszy ;)
Delikatne kruche placki, przełożone aksamitnym kremem budyniowym, który wykonasz sama bez zastosowania gotowego budyniu w proszku oraz chrupiąca warstwa pełna orzechów włoskich połączona z miodem- pełna rozkosz dla podniebienia.
Orzechowiec
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g miodu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2-3 łyżki smalcu
Warstwa orzechowa:
- 250 g orzechów
- 100 g cukru
- 120 g margaryny
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki pogrzać na patelni do połączenia przez ok 3-5 min
Masa budyniowa:
- 2 szkl mleka
- 4 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki
- 200 g masła
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść aż będzie odchodzić od rąk i podzielić na 3 równe części. W dużej blaszce o wymiarach 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, upiec 2 placki. Na 3 placek wyłożyć warstwę orzechowa i piec w 180 ° C przez ok. 15-20 min do zarumienienia.
Masa budyniowa: 1 szkl mleka zagotować, a resztę składników połączyć i dodać do gotującego się mleka. Powstały budyń, odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i dodawać stopniowo budyń. Na jeden placek położyć połowę masę, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masę, na wierzch położyć placek z warstwą orzechowa (orzechami do góry) i gotowe !
Komentarze
Prześlij komentarz