Przejdź do głównej zawartości

Ciasto orzechowo-miodowe



To ciasto jest obłędne, jeśli uwielbiasz orzechy musisz je spróbować, a na pewno będziesz do niego wracać nie raz. Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta u teściów mojej siostry i co ? I wpadłam po uszy ;)

Delikatne kruche placki, przełożone aksamitnym kremem budyniowym, który wykonasz sama bez zastosowania gotowego budyniu w proszku oraz chrupiąca warstwa pełna orzechów włoskich połączona z miodem- pełna rozkosz dla podniebienia.


Orzechowiec

Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g miodu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2-3 łyżki smalcu

Warstwa orzechowa:
- 250 g orzechów
- 100 g cukru
- 120 g margaryny
- 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki pogrzać na patelni do połączenia przez ok 3-5 min

Masa budyniowa:
- 2 szkl mleka
- 4 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki
- 200 g masła

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść aż będzie odchodzić od rąk i podzielić na 3 równe części. W dużej blaszce o wymiarach 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, upiec 2 placki. Na 3 placek wyłożyć warstwę orzechowa i piec w 180 ° C przez ok. 15-20 min do zarumienienia.
Masa budyniowa: 1 szkl mleka zagotować, a resztę składników połączyć i dodać do gotującego się mleka. Powstały budyń, odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i dodawać stopniowo budyń. Na jeden placek położyć połowę masę, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masę, na wierzch położyć placek z warstwą orzechowa (orzechami do góry) i gotowe !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik tiramisu z likierem słony karmel

Sernik jest bardzo znanym i tradycyjnym ciastem od wielu, wielu lat. Zazwyczaj jest to ciasto na kruchym spodzie z delikatną masą serową. Bardzo jest lubianym i cenionym ciastem, smakuje dorosłym i jak i najmłodszym pociechom, jednak żeby przełamać troszkę jego tradycyjność postanowiłam zrobić sernik tiramisu z dodatkiem mojego od niedawna ulubionego likieru Krupnik słony karmel. Zrobiłam je pierwszy raz, przetestowałam i jestem w 100% pewna że i Wam posmakuje, tak jak mi i mojej rodzinie. Przygotowanie sernika jest bardzo proste i szybkie. Polecam ;) Sernik tiramisu Składniki: 1 kg sera w wiaderku 250 g mascarpone  1 szkl cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 2 jajka 180 g biszkoptów okrągłych  200 ml mocnej kawy  50 ml likieru Krupnik słony karmel Kawę zaparzyć i połączyć z likierem. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o wym 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ser, mas...

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Guacamole

 Guacamole jest to meksykański sos  na bazie awokado. Oprócz awokado dodaje się również limonkę i sól, ja dodaję sok z cytryny i też jest wyśmienite. Guacamole jest z nami od zawsze,  kiedy tylko uda nam się kupić ładne, dojrzałe awokado od razu robimy z niej pastę na kanapki. Jest pyszna, delikatna, puszysta a zarazem z delikatną pikanterią i ostrością. Sos może mieć wiele zastosowań jako dip do czipsów, dodatek do przystawek czy jako pasta na kanapki.  Guacamole  Składniki: 4 dojrzałe awokado  Sok z całej cytryny lub limonki  2-3 łyżki oliwy z oliwek  1 szt średniej cebuli czerwonej  Sól  Pieprz  1 łyżeczka roztartego kminku 2 ząbki czosnku 4-5 listki świeżej bazyli Obrane awokado zblendować, dodać sok z cytryny, oliwę i wymieszać. Cebulę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praske, listki bazylii poszatkować oraz kminek rozetrzeć w moździerzu i dodać wszystko do awokado. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.