Powiem Wam szczerze, że już trochę znudził mi się taki "zwykły" chlebek bananowy. Dlatego ostatnio wpadłam na pomysł, żeby dodać do niego-czekoladę . Bo kto nie lubi czekolady? Wyszedł pyszny, miękki i mocnoo czekoladowy. Ciasto robi się szybko i jest idealne do popołudniowej kawki.
Pomimo, że nie przechowuje się dobrze w pokojowej temperaturze, może być mrożony przez dłuższy okres czasu.
Na moim blogu jeszcze na pewno nie raz do
niego wrócę. Tym razem przedstawiam najprostsze ciasto czekoladowo-bananowe. Jest mięciutkie, rozpływa się w ustach. I tak wspaniale
bananowe!
Ciasto czekoladowo-bananowe
Składniki:
- 100 g masła (82 %)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 duże dojrzałe banany
- 150-170 g erytrolu
- 2 jajka
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozpuścić z czekoladą, chwile przestudzić. Banany zblendować lub dokładnie rozgnieść widelcem, dodać masło z czekoladą. Jaja ubić z cukrem i dodać banany z czekoladą. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 50 min w 180 C.
Jeśli ktoś lubi można zrobić polewę (https://zdrowewypiekimarty.blogspot.com/2020/03/zdrowa-polewa-czekoladowa-na-ciasta.html) i posypać posiekanymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz