Przejdź do głównej zawartości

Chałka z kruszonką



Moja przygoda z chałką zaczęła się, kiedy mieszkając za granicą tak bardzo mi brakowało tego smaku chałeczki. Zaczęłam poszukiwania w sieci jak ją można wykonać- no i się udało! Jest przepyszna, uważam że nawet lepsza jak ze sklepu a i do tego na pewno zdrowsza. Ahh, pamiętam jak mieszkając w Polsce u rodziców, mama przynosiła ze sklepu świeżą chałkę, do tego masełko i kakao...coś wspaniałego.
Drożdżowa chałka z kruszonką jest puszysta, aromatyczna i nie za słodka . Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki jak wolicie. Polecam Wam na śniadanie z dodatkiem masła i dżemu lub miodem no i oczywiście kakao.

Chałka z kruszonką

Składniki:

- 100 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- zapach waniliowy
- 1 jajko
- 13 g drożdży świeżych

Mleko i masło podgrzać.
Wszystko w misce zagnieść łącznie z przestudzonym mlekiem z masłem. Kiedy odchodzi ciasto od rąk, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i robimy 3 wałeczki i z nich zaplatamy warkocz, końcówki zawijamy pod spód. Ciasto wkładamy do blachy i zostawiamy ponownie do podrośnięcia ok. 30 min.Następnie smarujemy rozmąconym jajkiem i sypiemy kruszonką. Piec ok 25 min w 180 C.


Kruszonka: 

- garść zblendowanych orzechów nerkowca
- 2 łyżki miękkiego masła
- zapach waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki mąki

Rozetrzeć wszystko dłońmi i posypać na chałkę.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Orzechowe daktyLOVE

Pyszne trzywarstwowe ciasto, pełne daktyli, kokosu, czekolady i orzechow... Czego chcieć więcej 😉 i do tego zero cukru zwykłego tylko i wylacznie ksylitol!  Ciasto na zimno, może się wydawać trudne i pracochłonne w wykonaniu ale to tylko pozory ;) robi się bardzo szybko i nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych ;) polecam przed rozpoczęciem robienia ciasta dokładnie zapoznać się i przeczytać przepis. A więc do dzieła 😉 Składniki Warstwa czekoladowa:  100 g gorzkiej czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody kokosowej (wylanej z zastygłego mleka kokosowego z puszki) i wymieszać z 2 łyżkami masła orzechowego Przełóż masę do tortownicy o wym 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 min do lodówki.  Warstwa kokosowa:   400 ml  gęstego mleczka kokosowego z puszki  1 łyżka ksylitolu Odrobina zapachu waniliowego  Wyłożyć na masę czekoladową i ponownie wstawić do lodówki.  Warstwa daktylowa: 500g daktyli 4 szt suszonych moreli  Dakt...

Bananowiec Fit

Pyszny bananowiec, mega kremowy i delikatny. Od zawsze lubiłam to ciasto, ale kojarzyło mi się z masłem i dużą ilością kalorii, więc postanowiłam je odchudzić. I cóż mogę Wam powiedzieć, wersja fit dla mnie smakuje jeszcze bardziej niż "oryginalny bananowiec". Bananowiec Fit Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g mascarpone 6 czubatych łyżeczek mleka w proszku 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 1 szkl gorącej wody) Wierzch ciasta: 1 galaretka agrestowa (rozpuszczona w 400 ml gorącej wody)  3 jabłka  Dodatkowo: Biszkopty lub herbatniki (można pominąć )  Banany pokroić w plastry, dodać resztę składników oprócz galaretki i zblendować. Lekko tężejącą galaretkę dodać na koniec  do masy,  wymieszać i wylać do  tortownicy o średnicy 18 cm. Następnie ułożyć biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.  Jabłka obrać i pokroić na drobną kostkę, wyłożyć na wierzch ciasta i na to wylać lekko tężejącą galaretkę. Gotowe 😉...