Przejdź do głównej zawartości

Chałka z kruszonką



Moja przygoda z chałką zaczęła się, kiedy mieszkając za granicą tak bardzo mi brakowało tego smaku chałeczki. Zaczęłam poszukiwania w sieci jak ją można wykonać- no i się udało! Jest przepyszna, uważam że nawet lepsza jak ze sklepu a i do tego na pewno zdrowsza. Ahh, pamiętam jak mieszkając w Polsce u rodziców, mama przynosiła ze sklepu świeżą chałkę, do tego masełko i kakao...coś wspaniałego.
Drożdżowa chałka z kruszonką jest puszysta, aromatyczna i nie za słodka . Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki jak wolicie. Polecam Wam na śniadanie z dodatkiem masła i dżemu lub miodem no i oczywiście kakao.

Chałka z kruszonką

Składniki:

- 100 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- zapach waniliowy
- 1 jajko
- 13 g drożdży świeżych

Mleko i masło podgrzać.
Wszystko w misce zagnieść łącznie z przestudzonym mlekiem z masłem. Kiedy odchodzi ciasto od rąk, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i robimy 3 wałeczki i z nich zaplatamy warkocz, końcówki zawijamy pod spód. Ciasto wkładamy do blachy i zostawiamy ponownie do podrośnięcia ok. 30 min.Następnie smarujemy rozmąconym jajkiem i sypiemy kruszonką. Piec ok 25 min w 180 C.


Kruszonka: 

- garść zblendowanych orzechów nerkowca
- 2 łyżki miękkiego masła
- zapach waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki mąki

Rozetrzeć wszystko dłońmi i posypać na chałkę.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik tiramisu z likierem słony karmel

Sernik jest bardzo znanym i tradycyjnym ciastem od wielu, wielu lat. Zazwyczaj jest to ciasto na kruchym spodzie z delikatną masą serową. Bardzo jest lubianym i cenionym ciastem, smakuje dorosłym i jak i najmłodszym pociechom, jednak żeby przełamać troszkę jego tradycyjność postanowiłam zrobić sernik tiramisu z dodatkiem mojego od niedawna ulubionego likieru Krupnik słony karmel. Zrobiłam je pierwszy raz, przetestowałam i jestem w 100% pewna że i Wam posmakuje, tak jak mi i mojej rodzinie. Przygotowanie sernika jest bardzo proste i szybkie. Polecam ;) Sernik tiramisu Składniki: 1 kg sera w wiaderku 250 g mascarpone  1 szkl cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 2 jajka 180 g biszkoptów okrągłych  200 ml mocnej kawy  50 ml likieru Krupnik słony karmel Kawę zaparzyć i połączyć z likierem. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o wym 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ser, mas...

Zebra

Ciasto zebra- jest z rodzaju ciast biszkoptowych. Jest zwykłym, lecz zarazem smacznym ciastem idealnym do kawki. Połączenie ciasta jasnego z kakaowym tworzy niesamowicie piękne wzory którymi można się fajnie bawić i tworzyć swoje dzieła ;) Ciasto wymaga trochę czasu, ale jego wygląd i smak nam to wynagrodzi ;)  Składniki: 3 szkl mąki + 2 łyżki  5 jaj ( białka i żółtka oddzielnie )  1 szkl wody gazowanej  1 szkl oleju  3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl cukru 2 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie lśniąca i sztywna. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami naprzemiennie z wodą i olejem do masy używając przy tym drewnianej łyżki lub szpatułki tylko do połączenia składników żeby masa nam nie opadła. Później dzielimy masę na pół i do jednej dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Do tortownicy o wym 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia ...

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...