Moja przygoda z chałką zaczęła się, kiedy mieszkając za granicą tak bardzo mi brakowało tego smaku chałeczki. Zaczęłam poszukiwania w sieci jak ją można wykonać- no i się udało! Jest przepyszna, uważam że nawet lepsza jak ze sklepu a i do tego na pewno zdrowsza. Ahh, pamiętam jak mieszkając w Polsce u rodziców, mama przynosiła ze sklepu świeżą chałkę, do tego masełko i kakao...coś wspaniałego.
Drożdżowa chałka z kruszonką jest puszysta, aromatyczna i nie za słodka . Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki jak wolicie. Polecam Wam na śniadanie z dodatkiem masła i dżemu lub miodem no i oczywiście kakao.
Chałka z kruszonką
Składniki:
- 100 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- zapach waniliowy
- 1 jajko
- 13 g drożdży świeżych
Mleko i masło podgrzać.
Wszystko w misce zagnieść łącznie z przestudzonym mlekiem z masłem. Kiedy odchodzi ciasto od rąk, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i robimy 3 wałeczki i z nich zaplatamy warkocz, końcówki zawijamy pod spód. Ciasto wkładamy do blachy i zostawiamy ponownie do podrośnięcia ok. 30 min.Następnie smarujemy rozmąconym jajkiem i sypiemy kruszonką. Piec ok 25 min w 180 C.
Kruszonka:
- garść zblendowanych orzechów nerkowca
- 2 łyżki miękkiego masła
- zapach waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki mąki
Rozetrzeć wszystko dłońmi i posypać na chałkę.
Komentarze
Prześlij komentarz