Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki maślane z nadzieniem






Domowe bułki maślane są miękkie, puszyste i delikatnie słodkawe.  Idealne na śniadanie do mleka. Będą smakować doskonale z dodatkiem ulubionego dżemu. z posypką z żółtym serem, z kruszonką lub bez jakichkolwiek dodatków. Choć większość z nas przyzwyczaiła się do kupowania pieczywa w sklepach, warto spróbować przygotować własne bułeczki, będzie na pewno zdrowiej. Bułki są bardzo proste do zrobienia, wystarczy mieć kilka podstawowych składników, które na pewno każdy z nas w domu posiada.Nawet jesli nie masz większych zdolności kulinarnych - spokojnie, na pewno sobie poradzisz. Więc do dzieła! :)  
Składniki:
- 500 g mąki
- 3 łyżeczki cukru
- płaską łyżeczkę soli
- 32 g świeżych drożdzy 
-200 ml  mleka
- 80 g masła (rozpuścić)
- 1 jajko

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i wszystko wymieszać. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Pozostawić na ok 15 min żeby drożdże się ruszyły. Do mąki dodać rozczyn, letnie masło a także jajko. Zagnieść ciasto na gładką kulę, przykryć ścierką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części. Do każdej można dodać dżem tak jak ja zrobiłam, uformować kulę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie posmarować bułeczki odrobiną mleka (można tez posypać sezamem) i piec ok. 20 min w 180C.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik tiramisu z likierem słony karmel

Sernik jest bardzo znanym i tradycyjnym ciastem od wielu, wielu lat. Zazwyczaj jest to ciasto na kruchym spodzie z delikatną masą serową. Bardzo jest lubianym i cenionym ciastem, smakuje dorosłym i jak i najmłodszym pociechom, jednak żeby przełamać troszkę jego tradycyjność postanowiłam zrobić sernik tiramisu z dodatkiem mojego od niedawna ulubionego likieru Krupnik słony karmel. Zrobiłam je pierwszy raz, przetestowałam i jestem w 100% pewna że i Wam posmakuje, tak jak mi i mojej rodzinie. Przygotowanie sernika jest bardzo proste i szybkie. Polecam ;) Sernik tiramisu Składniki: 1 kg sera w wiaderku 250 g mascarpone  1 szkl cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 2 jajka 180 g biszkoptów okrągłych  200 ml mocnej kawy  50 ml likieru Krupnik słony karmel Kawę zaparzyć i połączyć z likierem. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o wym 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ser, mas...

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Domowa drożdżówka -  zawsze będzie królować u mnie w kuchni. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym domu. Postanowiłam urozmaicić zwykłą drożdżówkę i dodałam do niej marmoladę wieloowocową. Wyszło pysznie ! ;) Jest miękka, delikatna i lekko słodkawa. Drożdżówka z marmoladą i kruszonką Składniki: 600 g mąki pszennej 42 g drożdży  100 g cukru 1 szkl mleka  100 g masła  2 jajka  1 żółtko (białko do posmarowania na wierzch) marmolada  Kruszonka:  25 g masła 30 g cukru  40 g mąki pszennej Drożdże rozkruszyć w kubku i zasypać łyżeczką cukru. Odstawić do rozpuszczenia drożdży.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajka i żółtko. Masło rozpuścić i dodać do tego mleko i też podgrzać. Jeśli jest za ciepłe to przestudzić i dodać do mąki ( powinno być ciepłe ale nie gorące ) i na koniec dodać drożdże - powinny być plynne. Ciasto wyrobić, aż będzie elastyczne i odstawać od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na...

Guacamole

 Guacamole jest to meksykański sos  na bazie awokado. Oprócz awokado dodaje się również limonkę i sól, ja dodaję sok z cytryny i też jest wyśmienite. Guacamole jest z nami od zawsze,  kiedy tylko uda nam się kupić ładne, dojrzałe awokado od razu robimy z niej pastę na kanapki. Jest pyszna, delikatna, puszysta a zarazem z delikatną pikanterią i ostrością. Sos może mieć wiele zastosowań jako dip do czipsów, dodatek do przystawek czy jako pasta na kanapki.  Guacamole  Składniki: 4 dojrzałe awokado  Sok z całej cytryny lub limonki  2-3 łyżki oliwy z oliwek  1 szt średniej cebuli czerwonej  Sól  Pieprz  1 łyżeczka roztartego kminku 2 ząbki czosnku 4-5 listki świeżej bazyli Obrane awokado zblendować, dodać sok z cytryny, oliwę i wymieszać. Cebulę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praske, listki bazylii poszatkować oraz kminek rozetrzeć w moździerzu i dodać wszystko do awokado. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.