Składniki:
- 500 g mąki
- 3 łyżeczki cukru
- płaską łyżeczkę soli
- 32 g świeżych drożdzy
-200 ml mleka
- 80 g masła (rozpuścić)
- 1 jajko
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i wszystko wymieszać. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Pozostawić na ok 15 min żeby drożdże się ruszyły. Do mąki dodać rozczyn, letnie masło a także jajko. Zagnieść ciasto na gładką kulę, przykryć ścierką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części. Do każdej można dodać dżem tak jak ja zrobiłam, uformować kulę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie posmarować bułeczki odrobiną mleka (można tez posypać sezamem) i piec ok. 20 min w 180C.

Komentarze
Prześlij komentarz