Lubicie blok czekoladowy ? Ja uwielbiam ;) postanowiłam go zrobić w wersji mniej kalorycznej, uważam że jak się da to trzeba korzystać. Wyszedł delikatny, miękki i wręcz rozpływa się w ustach. Zawsze do tego ciasta dodaje więcej orzechów i rodzynek, a ograniczam herbatniki. Jeśli mamy mieć niespodziewanych gości, te ciasto jest idealnym rozwiązaniem, robi się go ekspresowo.
Składniki:
- 250 g masła
- 3/4 szkl erytrolu
- 1 szkl mleka
- 1 opakowanie mleka w proszku
- 3 łyżki kakao
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- 7 szt ciastek herbatników
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Masło, cukier erytrol, mleko podgrzać do rozpuszczenia masła. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do połączenia. Jeśli masa będzie za rzadka dodaj trochę mleka w proszku. Wylać do formy keksówki wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz